Acasă Carti Carti dezvoltare personala Stima de sine: cheia fericirii

Stima de sine: cheia fericirii

0
Stima de sine: cheia fericirii
Sursa foto: heelsdigest.com

Stima de sine este aprecierea pe care o avem pentru noi înșine, dar moartea unui membru al familiei, suferința zilnică sau alte probleme cu care ne confruntăm pot determina scăderea încrederii în noi. Cu toate acestea, doar pentru că se reduce, nu înseamnă că este complet distrusă, așa cum se întâmplă în anumite situații în care totul a scăpat de sub control.

Dacă nu ai griă de stima de sine, nu vei obține fericirea pe cont propriu, nici cu ajutorul altcuiva. Lipsa de putere și de luare de decizii, problemele nerezolvate și acumularea de emoții pot fi factorii care duc la apariția sentimentului de nefericire care derivă din stima de sine scăzută.

Ce trebuie să faci ca să obții fericirea?

A fi fericit nu înseamnă numai liniștea și binele din jurul nostru, ci fericirea apare când ne simțim bine din interior, când suntem în armonie cu toată lumea și cu tot ce ne înconjoară.
În schimb, credințele noastre, problemele pe care le-am avut încă din copilărie și loviturile pe care viața ni le dă, toate pot afecta încrederea pe care o avem în noi.

De asemenea, ceea ce face ca stima noastra de sine să fie atât de scăzută este faptul că ocazional ne transformăm în victime și începem să ne plângem, și, inconștient, ne uităm către cei din jur pentru ajutor. În plus, pare că dintr-o dată ne-am pus viața în pauză. Nu ne trăim pe deplin viața, frica ne înconjoară, nesiguranța ne depășește și timpul trece pe lângă noi ca și cum nu ar merita nimic.

Cu toate acestea, cei care nu prețuiesc nimic suntem noi înșine, ne rănim gândindu-ne că acest lucru este adevărat și ne comportăm într-un mod care dăunează bunăstării noastre.
De câte ori ai fost într-o relație toxică pe care ai refuzat să o închei prima? De câte ori te-au umilit oamenii și tu doar ai stat acolo, fără să știi ce să faci?

Frica, îndoielile, rușinea, gândirea dacă este ”potrivită sau nu”, ”cum va crede cealaltă persoană despre mine”, ”ce se va întâmpla cu viața mea” sau „nu pot trăi fără …” sunt genul de gânduri care sabotează stima noastră de sine și care ne facă să ne simțim rău.

Tu trebuie să devii o prioritate, oricine altcineva trece pe al doilea loc. Dacă există ceva care afectează în mod semnificativ stima ta de sine este faptul că tu crezi că nu ești suficient de bună. Dacă nu vrei să vezi care este valoarea ta, acest lucru te determină să te gândești mereu la ce fac ceilalți. Și mereu faci asta înainte să te gândești la tine.
Alții merită totul, dar tu nu faci nimic ca să primești. Îi iubești pe alții, dar tu crezi că nu meriți să fii iubită … aceste gânduri te fac să aștepți ca alții să îți dea ceea ce tu nu vrei să îți oferi.

Când nu îți acorzi o prioritate și te dai la o parte, suferi. Încrederea și stima de sine devin din ce în ce mai mici și, cu această atitudine, nu vei putea să te ridici și să crești.
Este posibil să crezi că acest lucru este egoism, că te gândești mai întâi la binele tău înainte de a te gândi la nevoile celor din jur. Dar, dacă tu nu ești bine, cum vei reuși să-i ajuți pe ceilalți? Cu costul fericirii tale? Sacrificându-te?

Nimeni nu se va îngriji de tine, nu te va iubi sau nu te va aprecia dacă tu nu o faci mai întâi. Mai mult decât orice, pentru că nu poți da ceea ce nu ai. Începe să ai mai multă încredere în tine. Atunci vei vedea că lucrurile se vor schimba și că te vei simți mult mai bine.

Vrei să fii fericită?

Majoritatea problemelor care apar în relațiile noastre pot avea legătură cu stima de sine. De aceea trebuie să acordăm o atenție deosebită pentru că, dacă ne simțim răi, înseamnă că trebuie să rezolvăm ceva din interior. Nu putem să așteptăm ca alții să o facă pentru noi! Aceasta este sinucidere. Acționând în acest fel doar ne vom alimenta tristețea, ne vom goli și ne vom transforma într-o gaură neagră care absoarbe toată negativitatea din jur.

Stima de sine este cheia fericirii tale, dar pentru asta trebuie să te vezi așa cum ești cu adevărat, să devii o prioritate, să te valorizezi șă să te vindeci de tot ce te rănește. Tu ești cea mai importantă persoană cu care vei petrece restul vieții.

Ai grijă de tine, pentru că dacă nu o faci, nimeni altcineva nu o va face pentru tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!