Toți avem câte un top personal în legătură cu cărțile preferate, în funcție de ce impact au avut asupra noastră, cât de tare ne-au impresionat sau șocat, sau dacă ne-a obligat un prieten s le citim, pentru că ”merită, frate, te-am dezamăgit eu vreodată?”.
Probabil așa s-a alcătuit și aceste top, desigur, cu date concrete, însă până la urmă, nu așa am dat de ele? Dacă o carte nu pare să aibă un impact asupra altora, înseamnă că nu își va face cunoscută povestea. Deci, acestea sunt cele mai cumpărate cărți din istorie:
TOP 10 cele mai vândute cărți din istorie
- ”Don Quijote” de Miguel de Cervantes, scrisă între 1605 și 1615 în spaniolă, aceasta a reușit să vândă până în ziua de astăzi aproximativ 500 de milioane de exemplare. Genul: istoric.
- ”Călătoria pelegrinului” de John Bunyan, în engleză, în 1678, cu vânzări de aproximativ 250 de milioane de exemplare. Genul: fantezie alegorică.
- ”Lordul Inelelor” de J. R. R. Tolkein, scrisă în 1678, cu 250 de milioane de exemplare vândute, are una din cele mai celebre și apreciate ecranizări care trebuite văzute într-o viață. Genul: fantezie.
- ”Alchimistul” de Paulo Coelho, scrisă original în portugheză și scrisă în 1988, a reușit să fie vândută de aproximativ 150 de milioane de ori. Genul: fantezie.
- ”Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery, originalul în franceză scris în 1943, această carte pentru copii a ajuns să fie citită și de către adulți, având o perspectivă de viață asupra iubirii care a rămas și astăzi o lecție pentru toți, s-a vândut de 140 de milioane de ori. Genul: fantezie (dar cu imagini pentru copii).
- ”Aventurile fraților Grimm” de Jacob și Wilhem Grimm, originară din germană, încă o carte destinată copiilor, inspirată din folclor, a vândut aproximativ 135 de milioane de exemplare. Genul: folclor.
- ”Harry Potter și piatra filosofală” de J. K. Rowling, scrisă în engleză, în 1997, fiind de asemenea una dintre cele mai apreciate cărți cu ecranizări spectaculoase, de văzut într-o viață, s-a vândut de 120 de milioane de ori. Genul: fantezie.
- ”Hobbitul”, încă o carte scrisă de J. R. R. Tolkein, în 1937, a fost vândută în aproximativ 100 de milioane de exemplare. Genul: fantezie.
- ”10 negri mititei” de Agatha Christie, a cucerit din 1939 până azi prin stilul misterios, iar crima celebră a fost vândută de 100 de milioane de ori. Genul: mister.
- ”Visul din pavilionul roșu” de Cao Xueqin, scris în chineză în 1971, cu 100 de milioane de exemplare vândute. Genul: saga/familie
Din câte se poate vedea, cel mai apreciat a fost (și încă este) fantasticul, poveștile care ne transpun în alte lumi, mult mai diferite față de lumea noastră, poate așa se și explică temperamentul unora dintre noi, eternii visători…