Asta e, ne place sau nu, avem, pentru prima dată în istoria României, o femeie prim-ministru. Ea nu este „prima ministră”, iar dacă foloseşti forma asta la mişto, tot nu e bine. Poţi să faci câtă caterincă vrei tu pe subiectul politică, dar te rog să o faci corect. Nu de alta, dar să ne putem amuza cu toţii. Hai să nu mai vorbim limba română după cum ne pică şi din „almanahe” :).

Presa scrisă şi cea online, care ar trebui să fie repere în privinţa utilizării corecte a limbii române, se pare că încalcă destul de des normele lingvistice. Iar după cei din presă copiază şi cealaltă mass-media, Facebook. Pentru că politica este un subiect la care se pricepe tot românul, nu există zi în care să nu vezi cel puţin o informaţie.

Şi dacă tot am scris despre asta, să continuăm lecţia, zic. Viorica Dăncilă este prim-ministrul României, dar nu primul ministru. Sunt două funcţii aici: de ministru şi de prim-ministru. Prin urmare, avem: prim-ministru şi prim-miniştri (sau prim-miniştrii, dacă vrem să articulăm), precum şi primul ministru, al doilea sau al zecelea (exemplu: Primul ministru care a fost condamnat pentru fapte de corupţie).

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ