Acasă Educatie Descopera Avem prim-ministru. Nu primă ministră, nu primul ministru.

Avem prim-ministru. Nu primă ministră, nu primul ministru.

3
Avem prim-ministru. Nu primă ministră, nu primul ministru.

Asta e, ne place sau nu, avem, pentru prima dată în istoria României, o femeie prim-ministru. Ea nu este „prima ministră”, iar dacă foloseşti forma asta la mişto, tot nu e bine. Poţi să faci câtă caterincă vrei tu pe subiectul politică, dar te rog să o faci corect. Nu de alta, dar să ne putem amuza cu toţii. Hai să nu mai vorbim limba română după cum ne pică şi din „almanahe” :).

Presa scrisă şi cea online, care ar trebui să fie repere în privinţa utilizării corecte a limbii române, se pare că încalcă destul de des normele lingvistice. Iar după cei din presă copiază şi cealaltă mass-media, Facebook. Pentru că politica este un subiect la care se pricepe tot românul, nu există zi în care să nu vezi cel puţin o informaţie.

Şi dacă tot am scris despre asta, să continuăm lecţia, zic. Viorica Dăncilă este prim-ministrul României, dar nu primul ministru. Sunt două funcţii aici: de ministru şi de prim-ministru. Prin urmare, avem: prim-ministru şi prim-miniştri (sau prim-miniştrii, dacă vrem să articulăm), precum şi primul ministru, al doilea sau al zecelea (exemplu: Primul ministru care a fost condamnat pentru fapte de corupţie).

Articolul precedent Testul de luni | 10 întrebări. Avem și 10 răspunsuri corecte?
Articolul următor Scobitul în nas și scărpinatul în fund. La 40 de ani ca la 10.
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!