Acasă Educatie Descopera Bun îi vinu’ ghiurghiuliu, dârli, dârli, dârli, da!

Bun îi vinu’ ghiurghiuliu, dârli, dârli, dârli, da!

0
Bun îi vinu’ ghiurghiuliu, dârli, dârli, dârli, da!

Eh, m-am jucat puțin în titlu. Am rămas setată pe “dârli-da” din cauza lecțiilor de dicție făcute în weekend. Așa că nu luați de bun decât “ghiurghiuliu”. Mă rog, doar dacă vă place vinul. Și roș-rozé, pe deasupra 😁.

Când eram mică, ascultam mult muzica Mariei Tănase. V-am zis că am crescut cu tradițiile, cu muzica și cu iubirea față de limba românească, nu? 🙂 M-am întrebat eu pe atunci ce o fi vrut să spună marea cântăreață cu ”ghiurgiului” ăla al ei, dar am zis că o fi fost vreo localitate pe unde a cântat și i-or fi dat ăia de pe-acolo un vin bun făcut de ei. Mai cu seamă că văzusem pe undeva scris ”Ghiurghiului” cu literă mare. N-am stat să-mi bat însă capul cu asta. Până când, mulți ani mai tarziu, aflându-mă la o nuntă unde era și o turcoaică printre meseni, încep lăutarii să bage una din asta frumoasă, de-a Mariei Tănase. Și atunci o aud pe turcoaică zicând că ”ghiughiuliu” e cuvântul lor. Ei, lasă-mă, cum să fie al vostru? E al nostru, al doamnei Tănase și al poporului român. Ce zici tu acolo, străino? Mă înfierbântasem, vă dați seama. De la ”vinul ghiurghiuliu” :D.

Avea dreptate.

GHIURGHIULÍU, -IE, ghiurghiulii, adj. (reg.) = roșu-deschis, trandafiriu (Din tc. gülgülü).

Cică și ”ghiul” e tot turcesc. Bine, nu mă miră atât de tare. Ce alte cuvinte din turcă mai cunoașteți? 🙂

Articolul precedent Cartea săptămânii: Anna Karenina
Articolul următor Ce-și doresc femeile la o primă întâlnire?
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!