Acasă RoxanaB Cuvinte din sufletul meu Cover story: Tânăra mamă cu ”prune” pe față din călătoria mea către București

Cover story: Tânăra mamă cu ”prune” pe față din călătoria mea către București

0
Cover story: Tânăra mamă cu ”prune” pe față din călătoria mea către București
sursa foto: adb.org

Călătoream cu trenul de la Craiova către București destul de des astă vară și, stând patru ore acolo, am fost martora multor povești, care mi se par demne de împărtășit. Una dintre ele este despre violența domestică și despre cum trebuie încurajate femeile agresate să facă un pas către o viață liniștită.

Stăteam destul de înghesuiți, eu și prietenul meu, fiind foarte aglomerat, când trenul se oprește într-o haltă și se schimbă niște locuri. Cei care erau pe scaunele din fața noastră pleacă pentru a lăsa o femeie cu două fetițe să stea pe acele scaune. Una dintre fetițe avea undeva la doi ani și mânca dintr-o pungă de chipsuri cu cașcaval, cealaltă maxim cinci și strângea în brațe un ursuleț de pluș.

Erau foarte murdare, dar aveau haine destul de bunicele pe ele. Mama, o femeie frumoasă, tânără, dar muncită, se vedea că este de la țară. Aveau sacoșe de plastic în care erau îndesate haine până la refuz. Fetița cea mare îi tot spunea mamei sa îi dea „gună” pentru că o văzuse pe ea că mesteca. Mama se uita la noi destul de insistent, dar cu o atitudine de om stânjenit, așa că nu a reacționat prea rapid la cererea fetiței. Nu au stat mult în tren, cam 20 de minute, pentru că au coborât în gara următoare. Însă în tot acest timp cât a stat, am fost marcată de povestea pe care o spunea fără să deschidă gura, doar cu ochii.

La câteva minute după ce au urcat a venit controlorul. Părea să o cunoască, pentru că i-a spus pe nume și a întrebat-o: „Iar ai fost la cules de prune?”. Nu o privisem foarte bine și nu am înțeles motivul pentru care i s-a făcut observația asta, așa că l-am întrebat în șoaptă pe prietenul meu de ce i-a zis acest lucru controlorul. Mi-a zis să mă uit mai atent la fața și brațele sale.

Avea vânătăi! Foarte accentuate. Pe față păreau a fi prune efectiv. Niște echimoze care m-au lăsat cu gura căscată la propriu, oribile urme ale violenței domestice.

Mi-am dat seama că femeia aia a avut curajul să se urce în trenul care să o ducă într-un loc în care să aibă liniște alături de fetițele sale. A avut curajul să spună „Stop!” atunci când a fost momentul. Din păcate, însă, foarte multe femei se întorc la bărbații agresivi, lăsându-se înduplecate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!