Acasă Educatie Descopera Cum să ai grijă de pancreasul tău

Cum să ai grijă de pancreasul tău

0
Cum să ai grijă de pancreasul tău
sursa foto: healthline.com

Alergăm mai mereu după bani, confort fizic, confort psihic și deseori uităm de sănătatea noastră. Pentru un  stil de viață sănătos, o sintagmă des folosită în media, găsim tot soiul de ”secrete” care ne ”ajută” să ne schimbăm meniurile de zi cu zi.

Meniul zilnic nu trebuie schimbat, doar are nevoie de mici ajustări venite dintr-o educație alimentară pe care o vom prelua încetul cu încetul din aflarea a cât mai multe informații despre organismul uman.

Pancreasul este important

Voi începe prin a vorbi despre o mică parte a corpului nostru și anume pancreasul. Pancreasul este o glandă mixtă care, prin partea sa exocrină, secretă enzime digestive ce sunt necesare pentru digestia și absorbția unor substanțe din alimentele pe care le mâncăm. Cea de-a doua funcție a pancreasului, și anume cea endocrină, despre care voi detalia, este activitatea viscerului care ne ajută să scăpăm de zahărul din sânge.

Zahărul – moartea albă

Zahărul sau moartea albă, așa cum sunt cunoscute micile cristale dulci, reprezintă unul dintre cei mai aprigi dușmani ai pancreasului endocrin, forțându-l să aibă o activitate mult mai intensă deoarece glucidele rezultate în urma consumului sunt de foarte slabă calitate. Activitatea pancreasului endocrin este secretarea a doi hormoni ( substanțe active din sânge) cu efecte antagoniste: insulina și glucagonul. Insulina este hormonul care luptă să scadă cantitatea de zahăr din sânge, glucagonul face fix invers. Și nu doar cu glucagoul se luptă biata insulină, întrucât toate glandele endocrine ale corpului uman secretă hormoni hiperglicemianți, ea rămânând singurul hormon hipoglicemiant.

Nu-i așa că e păcat de bietul pancreas să îl forțăm cu atâtea dulciuri sau băuturi răcoritoare care au poate și peste 70% zahăr în componența lor? Cu cât mai mult zahăr consumăm, cu atât mai mult obligăm organul în cauză să producă mai multă insulină, până când îl vom epuiza și nu va mai putea produce deloc; atunci intervine bine-cunoscuta boală numită diabet zaharat, o gravă consecință a afectării lui. Din păcate nu este o boală rar întâlnită, deoarece doar în România sunt 600,000 de mii de bolnavi de diabet din diferite stadii ale bolii.

Zahărul, un drog?

Ei bine, da, zahărul se încadrează, alături de droguri, într-o categorie de compuși care stimulează producerea, la nivelul creierului, de anumite substanțe numite opoide. Astfel că zonele din creier care devin active atunci când ne dorim ceva dulce sunt aceleași cu cele ale dependenților când au nevoie să îți ia doza. Oamenii de știință au demonstrat că zahărul face parte din aceeași categorie cu opiumul, heroina sau cocaina prin administrarea unui medicament care blochează secretarea opoidelor la iubitorii de zahăr, iar, la scurt timp după administrare, indivizii nu au mai arătat interes față de dulciuri.

Așadar, data viitoare când vrei să mănânci ceva dulce nu te mai preocupa că te îngrași, vei fi frumoasă oricum pentru că frumusețea vine din interior, preocupă-te de sănătatea ta, dacă vei fi sănătoasă, categoric vei fi frumoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!