Acasă Sanatate Educatie nutritionala Cum se hrănesc celulele tale

Cum se hrănesc celulele tale

0
Cum se hrănesc celulele tale
sursa foto: fitness-nutritie.ro

O dietă sănătoasă nu înseamnă decât echilibru. Este esențial să știm în ce proporții să mâncăm, în funcție de modul cum se hrănesc celulele corpului nostru. Ele au nevoie de energie pentru a lucra împreună în perfectă concordanță într-o mașinărie atât de complexă precum organismul nostru.

Celulele sunt foarte diferite între ele atât prin formă, dar mai ales prin funcțiile lor, de asemenea și țesuturile pe care le alcătuiesc, de aceea au nevoie de substanțe diferite cu care să se hrănească pentru a avea energia de a-și face treaba. Aceste substanțe nutritive ajung la ele prin sânge, de aceea avem vase de sânge peste tot, iar în sânge ajung din tubul digestiv prin procesul de absorbție. De aceea este atât de important ce mâncăm, pentru că hrana ne influențează fiecare părticică a corpului nostru.

Ai grijă la proporții

Compoziția dietei zilnice a unei persoane ar trebuie să se prezinte astfel: 50% glucide (între 250 și 800 g pe zi), 35% lipide(între 25 și 160g pe zi) și 15% proteine( 0,5-0,7 g/kg corp pe zi). Poate te întrebi de ce jumătate din aportul zilnic de nutrimente este reprezentat de glucide. Ei bine, ele sunt preferate de majoritatea celulelor în vederea obținerii energiei. Desigur că mă refer la glucide de calitate și nu la zahărul din hipermarket sau prăjituri sau sucuri acidulate.

Etapele consumului la nivel celular

Mecanismul de obținere a energiei în lipsa glucidelor din alimentația cotidiană îl constituie utilizarea lipidelor, acesta este momentul în care grăsimile sunt consumate de celule și are loc fenomenul de slăbire, însă nu este un proces deplin sănătos. Dacă aportul alimentar este completamente lipsit de glucide și lipide, celulele își iau pentru producerea energiei din proteinele corpului. Aceasta este o fază extrem de gravă, întrucât, practic, ne autodigerăm, consumându-ne carnea, acest moment este deja înclinat către patologie în sensul anorexiei și bulimiei. Niște boli extrem de serioase, din ce în ce mai des întâlnite în rândul tinerelor din întreaga lume.

După cum vedeți este destul de serioasă treaba, este foarte important în ce proporții să consumăm aceste trei mari categorii de nutrimente, dar mai ales să le alegem pe acelea care ne oferă multe beneficii, acele glucide, lipide și proteine de calitate superioară, cât mai naturale, pe cât posibil mâncare gătită de noi, evitând astfel mâncarea procesată care pune în circulație în sângele nostru substanțe slab calitative. Fă-o pentru tine! Meriți mai mult!  Iubește-te!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!