Se spune că dimineața trebuie să mănânci ca un rege, la prânz ca un prinț, iar seara ca un cerșetor. Oare de ce masa de dimineață trebuie să fie cea mai bogată? V-ați întrebat asta până acum?
Impactul nutrimentelor dimineața este mult mai mare, pentru că el pornește, cumva, complicata mașinărie, și anume organismul uman. Masa de dimineață trebuie să fie foarte bogată în nutrienți de calitate pe care îi luăm din fructe și legume, carne, ouă, lactate. De asemenea, aportul de vitamine trebuie adus dimineața pentru că ele au mai mult timp pentru a fi absorbite în organismul „de lucru”. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, după apusul soarelui, ceasul biologic oprește parțial activitatea majorității aparatelor corpului uman, de aceea este nerecomandat să se mănânce seara, sau dacă este necesar să se mănânce „ca un cerșetor”, adică foarte sărac, foarte ușor digerabil. Când tu dormi și organismul tău doarme, când creierul ia o pauză, măcar parțial, de ce sa nu ia și tractul digestiv?
Mulți dintre noi sărim peste masa de dimineață, iar aceasta este o greșeală majoră. Un foietaj de la patiserie, înfulecat pe fugă, nu poate substitui o masă completă, așa cum s-ar preta a fi micul dejun. Nici dulciurile nu sunt recomandate dimineața, pentru că nu avem nevoie de zahăr, ci de glucide de calitate, pe care le luăm din legume și fructe.
Te trezești târziu?
Eu recunosc că de cele mai multe ori sar peste micul dejun și nu am o scuză bună pentru asta, însă ce să facă persoanele care au, prin pricina jobului, o viață nocturnă și se trezesc la prânz? Ei bine, organismul se adaptează, ceasul biologic se dă și el în urmă, sau înainte, în funcție de cum obișnuim să avem activitate, pentru că organismul uman este foarte inteligent. Așadar, micul dejun poate fi luat și la prânz, dacă tu atunci te trezești.