AcasăRoxanaBCuvinte din sufletul meuDe ce HANDMADE nu este ieftin

De ce HANDMADE nu este ieftin

Published on

spot_img

De ce credeți că era Coco Chanel înnebunită după handmade? Ea știa că un produs este unic. Chiar dacă a fost copiată, nu a deținut nimeni, niciodată, o copie fidelă. O fustă pe care eu o croiesc, nu la nivel profesionist, pentru că nu practic croitoria de zece ani, îmi ia cam trei ore. Timpul pentru a croi un produs va fi întotdeauna mai mare atunci când este handmade, și nu în fabrică. Iar eu nu am cerut nici prea mult, nici prea puțin. În orice caz, sub prețul pieței. Întotdeauna a fost rezonabil din punct de vedere al calității. Dacă persoana care comandă o fustă dorește ceva de excepție, sigur că lucrez cu un material scump, din categoria lux poate. Depinde de la femeie la femeie. Iar atunci timpul de lucru, ca și prețul, se schimbă. Ați râde, totuși, dacă v-aș spune că prețul pentru simplitate nu este deloc unul mic :).

Haideți să vă spun o poveste. Nu este scrisă de mine, mi-a ajuns pe mail și doresc să o împărtășesc cu voi.

O doamnă a vrut să cumpere un tort minunat, elegant și cu ingrediente naturale de la un cofetar care făcuse cu adevărat o piesă uimitoare, dar pe care o valorificase la un preț ce i se păruse doamnei destul de mare. Astfel că a mers la cofetar și i-a spus:

-Vreau să cumpăr un tort de la dumneavoastră, dar cred că prețul este prea mare.

Cofetarul a fost surprins, dar a răspuns:

-Bine, cât credeți că ar trebui să coste?

-Cred că ar trebui să fie “X” lei, pentru că laptele te costă atât, ciocolata atât, iar fructele atât. Chiar am luat în considerare și cratița în prețul ăsta.

Prețul final al doamnei era mult mai mic decat costul inițial cerut de cofetar, însă acesta a spus:

-Ok. Într-o săptămână am să vă trimit minunea de tort.

Clienta este foarte mulțumită de ea însăși și nu poate rezista tentației de a nu spune tuturor prietenilor ei, ce afacere fabuloasă a negociat și cât de inteligentă este ea și că într-o săptămână va avea produsul dorit. O săptămână mai târziu, coletul ajunge într-o cutie frumos ambalată. Deschide, iar în interior găsește laptele, untul, ciocolata, chiar și cratița. Furioasă, contactează cofetarul și strigă:

-Cum ai putut să-mi faci asta? Am discutat despre un tort și tu mi-ai trimis o cutie plină de lapte, unt, ciocolată… chiar și cratița?!

Cofetarul răspunde liniștit:

-Dragă doamnă, ați primit exact ceea ce ați plătit. În cazul în care credeți că lipsește ceva, trebuie să plătiți și pentru asta.

MORALA: Atunci când cumperi lucruri handmade, de orice fel (haine, ornamente etc), nu cumperi doar materialele pe care le folosește “maestrul”, acela care produce – ci cumperi talentul, imaginația, maiestria, utilitățile consumate, timpul, efortul, dragostea și dăruirea acestuia pentru produsul finit. Gândește-te de două ori înainte să “negociezi”. O spun din proprie experiență. De când mă știu, am negociat tot ce s-a putut. Și am ieșit învingătoare de cele mai multe ori. Însă niciodată nu am negociat mult sub prețul pieței. Ar fi o jignire să faci asta. O jignire pentru munca acelui om.

Ultimele Articole

RECENZIE O fată pe nume Willow

O fată pe nume Willow este o poveste deosebită și, cel mai important, poate...

Lista mea de cărți de 4500 de euro

Lista mea de cărți de 4500 de euro! Am făcut un video pe YouTube...

Book Club by iCarte, iParte

Am ajuns la Ediția cu nr. XXV la Book Club by iCarte, iParte, de...

BOOKS and WINE by iCarte, iParte

Books and Wine este un concept unic în România, care, la fel ca toate...

More like this

Tabara iCarte, iParte: ZIUA 2 – La pas prin Ferma Cobor

A doua zi din Tabăra iCarte, iParte a fost la pas prin Ferma Cobor....

3 mai 1986. Lecții de viață

Nu pot decât să zic un mare Mulțumesc Vieții. Pentru că, dragă Viață, tot...

”Vrei CARTE? Ai parte!” 2+1 GRATIS pe Libris și Elefant

În sfârșit, cei de la Elefant au revenit cu oferta 2+1 pe care abia...
error: Content is protected !!