AcasăRoxanaBCuvinte din sufletul meuDe ce HANDMADE nu este ieftin

De ce HANDMADE nu este ieftin

Published on

spot_img

De ce credeți că era Coco Chanel înnebunită după handmade? Ea știa că un produs este unic. Chiar dacă a fost copiată, nu a deținut nimeni, niciodată, o copie fidelă. O fustă pe care eu o croiesc, nu la nivel profesionist, pentru că nu practic croitoria de zece ani, îmi ia cam trei ore. Timpul pentru a croi un produs va fi întotdeauna mai mare atunci când este handmade, și nu în fabrică. Iar eu nu am cerut nici prea mult, nici prea puțin. În orice caz, sub prețul pieței. Întotdeauna a fost rezonabil din punct de vedere al calității. Dacă persoana care comandă o fustă dorește ceva de excepție, sigur că lucrez cu un material scump, din categoria lux poate. Depinde de la femeie la femeie. Iar atunci timpul de lucru, ca și prețul, se schimbă. Ați râde, totuși, dacă v-aș spune că prețul pentru simplitate nu este deloc unul mic :).

Haideți să vă spun o poveste. Nu este scrisă de mine, mi-a ajuns pe mail și doresc să o împărtășesc cu voi.

O doamnă a vrut să cumpere un tort minunat, elegant și cu ingrediente naturale de la un cofetar care făcuse cu adevărat o piesă uimitoare, dar pe care o valorificase la un preț ce i se păruse doamnei destul de mare. Astfel că a mers la cofetar și i-a spus:

-Vreau să cumpăr un tort de la dumneavoastră, dar cred că prețul este prea mare.

Cofetarul a fost surprins, dar a răspuns:

-Bine, cât credeți că ar trebui să coste?

-Cred că ar trebui să fie “X” lei, pentru că laptele te costă atât, ciocolata atât, iar fructele atât. Chiar am luat în considerare și cratița în prețul ăsta.

Prețul final al doamnei era mult mai mic decat costul inițial cerut de cofetar, însă acesta a spus:

-Ok. Într-o săptămână am să vă trimit minunea de tort.

Clienta este foarte mulțumită de ea însăși și nu poate rezista tentației de a nu spune tuturor prietenilor ei, ce afacere fabuloasă a negociat și cât de inteligentă este ea și că într-o săptămână va avea produsul dorit. O săptămână mai târziu, coletul ajunge într-o cutie frumos ambalată. Deschide, iar în interior găsește laptele, untul, ciocolata, chiar și cratița. Furioasă, contactează cofetarul și strigă:

-Cum ai putut să-mi faci asta? Am discutat despre un tort și tu mi-ai trimis o cutie plină de lapte, unt, ciocolată… chiar și cratița?!

Cofetarul răspunde liniștit:

-Dragă doamnă, ați primit exact ceea ce ați plătit. În cazul în care credeți că lipsește ceva, trebuie să plătiți și pentru asta.

MORALA: Atunci când cumperi lucruri handmade, de orice fel (haine, ornamente etc), nu cumperi doar materialele pe care le folosește “maestrul”, acela care produce – ci cumperi talentul, imaginația, maiestria, utilitățile consumate, timpul, efortul, dragostea și dăruirea acestuia pentru produsul finit. Gândește-te de două ori înainte să “negociezi”. O spun din proprie experiență. De când mă știu, am negociat tot ce s-a putut. Și am ieșit învingătoare de cele mai multe ori. Însă niciodată nu am negociat mult sub prețul pieței. Ar fi o jignire să faci asta. O jignire pentru munca acelui om.

Ultimele Articole

Cum a fost in Tabara de Lectura pentru Adulti (Ograda Bunicilor)

Tabăra de Lectură pentru Adulți a continuat cu a V-a ediție. De data aceasta,...

Club de Lectură iCarte, iParte la Palatul Noblesse

Iată-ne ajunși la ultimul club de lectură din 2023, ce va avea loc, de...

Ce ochelari mi-am luat cu 3000 RON de la Lensa

Ce ochelari mi-am luat cu 3000 RON de la Lensa, dar și câte perechi,...

SINGLES PARTY: O noapte memorabilă în București

Singles Party, exact așa cum îi spune și numele, este o petrecere concepută pentru...

More like this

Cum a fost in Tabara de Lectura pentru Adulti (Ograda Bunicilor)

Tabăra de Lectură pentru Adulți a continuat cu a V-a ediție. De data aceasta,...

Ce ochelari mi-am luat cu 3000 RON de la Lensa

Ce ochelari mi-am luat cu 3000 RON de la Lensa, dar și câte perechi,...

SINGLES PARTY: O noapte memorabilă în București

Singles Party, exact așa cum îi spune și numele, este o petrecere concepută pentru...
error: Content is protected !!