Acasă Educatie Descopera Lecția de gramatică: Când scriem niciun/nicio dezlegat

Lecția de gramatică: Când scriem niciun/nicio dezlegat

4
Lecția de gramatică: Când scriem niciun/nicio dezlegat

Mulți dintre voi veți spune că asta e regulă veche și că se scrie întotdeauna legat.  “Niciun” s-a mai scris legat și înainte de 1953, dar există câteva excepții în care se scrie dezlegat. Dacă sunteți draguți să-mi acordați nițică atenție, vă spun și de unde vine. De fapt, ca să nu ziceți că fac eu pe deșteapta, am luat copy-paste din Academie. Ca să fie clar :).

 Buton bun Roxana Branisteanu YouTube

“Se revine la scrierea într-un cuvânt a tuturor formelor pronumelui negativ compus niciunul, niciuna „nimeni” şi ale adjectivului pronominal corespunzător niciun, nicio, care se încadrează într-un întreg sistem la care se aplică de mult aceleaşi reguli”.

Haideți că revin la stilul meu. Și nu pentru că nu ați înțelege cum e scris pe acad.ro, dar eu structurez într-un mod ceva mai simplu. Cu exemple :). Asta și pentru că, în ultima vreme, mi se cere părerea. O colegă m-a întrebat și despre engleză. I-am spus rapid că nu sunt persoana potrivită :D. Un fost coleg de presă mi-a cerut sfatul pe italiană. Ei, unde mă pricep, mă pricep; în limbile străine învățate, gramatica m-a pasionat întotdeauna. Ceea ce nu a fost neapărat bine. Pentru că am uitat de vocabular.

NICIUN

* adjectiv pronominal:

N-am niciun chef să fac ce mi se cere.

* pronume (cu sensul de nimeni):

Am așteptat degeaba; n-a venit niciunul.

NICI UN:

* adverb + articol:

Nu este nici un naiv, dar nici un om atotștiutor.

(La fel este și pentru “nicio”: Nu am nici o mașină, nici două).

* conjuncție + pronume nehotărât:

Nu mă interesează nici unul, nici celălalt.

* conjucție + numeral:

Aș vrea eu, dar nu am nici un câine, nici mai mulți.

* intercalat:

Sunt curtată de doi bărbați și sunt tristă: nu-mi place nici de unul, nici de celălalt.

Ea n-are nici măcar o prietenă căreia să i se confeseze.

Articolul precedent PRIMĂVARA 2018: Bye-bye balerini, welcome mocasini!
Articolul următor De ce HANDMADE nu este ieftin
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

4 COMENTARII

  1. hey, salut. sunt cu totul de acord cu ce spuneți.
    un mic aspect ar fi totuși de semnalat. greșelile amintite de dvs sunt făcute in proporție de 90 la sută de bucureșteni. rstul țării stă mult mia bine la capitolul gramatică.
    o zi cu spor să aveți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!