AcasăFilmeFilmul de weekend: Dă mai departe!

Filmul de weekend: Dă mai departe!

Published on

spot_img

Știți că sunt filme la care râzi și plângi deopotrivă? Ei bine, ”Dă mai departe!” este unul dintre acestea. Și ar trebui văzut de cât mai multă lume, de la copii, părinți, adolescenți până la bătrâni. Așa că de aceea: dau mai departe, asta e tot ce pot face în acest moment. Pentru că ”Dă mai departe” nu a fost doar un film, ci o mișcare la nivel internațional, ajungând și în România.

Deși are ceva ani de când a apărut, în 2000 mai exact, filmul te inspiră. Ați văzut că atunci când dați peste o carte sau un film care te emoționează, care scot la suprafață acea parte bună și frumoasă din tine, parcă îți vine să te comporți precum personajele respective. La fel se întâmplă cu ”Pay it forward”. Îți vine să pornești și tu acest ”curent” de a da mai departe. Spuneam mai sus că a ajuns și în România. Mai mulți tineri din Timișoara, Oradea, Brașov, Constanța și din alte orașe ale țării au început să facă, acum ceva ani, cadouri micuțe pe care le lăsau oriunde sub un bilețel semnat simplu ”Anonim”. Puneau o ciocolată într-o cabină telefonică și spuneau ”Dă mai departe” și făceau, mici gesturi care ajutau într-un fel sau altul. Nu știu câtă vreme s-au petrecut toate aceste lucruri, dar m-am bucurat tare mult când am citit asta. Oare câți dintre noi ar face-o sau o fac în viața de zi cu zi? 🙂

”Gândiți-vă la o idee care ar putea schimba lumea și puneți-o în aplicare”

Subiectul filmului. Cum a cucerit lumea un băiețel de 13 ani

Total a pornit de la profesorul său de științe sociale, care pune în clasă câteva întrebări legate de viață. Întâi amuzați, apoi serioși, rând pe rând, copiii vin cu diverse idei de a schimba lumea. Dacă aș fi cadru didactic, cu siguranță aș propune acest film în cadrul orelor de dirigenție. Ori i-aș îndemna pe părinți să vadă acest film împreună cu cei mici. Pur și simplu cred că oferă un mesaj ce trebuie să ajungă mai departe. Mi-ar fi plăcut să am profesori de genul celui din acest film, profesori care să te ajute să îți dezvolți vocabularul. Cuvinte precum ”utopie” sau ”eufemism” nu au ajuns niciodată pe la urechile mele și ale colegilor de la școală. Cred că târziu, abia prin facultate am auzit prima dată de acestea și multe altele. Acest profesor, Eugene Simonet, pare foarte sigur pe el. Mă așteptam să aflu și secretul până la finalul filmului, știam că are o poveste în ceea ce privește fizicul său (are cicatrici pe față și arsuri pe corp), însă nu a lăsat impresia că ar fi atât de slab emoțional.

”Nu poți schimba lumea bazându-te pe onoare și cinste, toată lumea știe asta. Lasă oamenii cu regulile de acum și nu vor face nimic. Imediat ce pleci, vor renunța”.

Trevor este un copil care crede în tema pe care i-o dă profesorul său. Înainte de asta, câteva cuvinte despre micul actor, Haley Joel Osment, cel care îl interpretează pe Trevor. Acesta nu este genul de băiețel frumușel, de pus în ramă și de băgat prin toate reclamele. Deși are niște ochi foarte frumoși. Cred că ar fi avut succes (mă rog, asta era în urmă cu vreo opt, aproape nouă ani; nu știu în ce filme a mai jucat de atunci). Cert este că băiețelul acela a făcut cam întregul film (nu zic că nu a jucat bine și Kevin Spacey). Personajul lui este un adevărat exemplu atât pentru copii, cât și pentru adulți.

”Cred că oamenilor care sunt obişnuiţi cu lucrurile aşa cum sunt – chiar dacă sunt rele – le este greu să se schimbe. Pentru că se dau bătuţi. Şi când o fac, toată lumea are de pierdut”.

Chiar dacă povestea este ușor utopică, eu cred în faptele de bunătate pe care le fac oamenii necondiționat. Știți, acel gest în aparență mărunt, dar cu o valoare imensă. Să poți schimba lumea… Cum spunea Gandhi? Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Cred că de la asta ar trebui pornit înainte de orice altceva :).

Cât a costat pelicula ”Pay it forward” și unde o puteți viziona

A fost prea puțin mediatizat acest film. Nu-mi explic de ce. Face parte din categoria de filme educative, cu mesaje puternice. O faptă bună poate salva mii de oameni depre care nici nu ai habar. Doar să dai mai departe. Pentru că, spunea Nicolae Steinhardt, ”Dăruind, vei dobândi” :). De vizionat doar online puteți. Știu că HBO l-a difuzat acum vreo patru-cinci ani dacă nu greșesc, de acolo și știu de el. Însă nu am apucat să-l văd până aseară. Bugetul pentru acest film a fost de 40 de milioane de dolari și s-a filmat în America. ”Trevor ia acest angajament în serios deoarece viata lui este foarte tulburată. El a fost părăsit de tatăl său si, de aceea, a trebuit să se maturizeze încă de timpuriu. Are nevoie de puţină speranţă în viaţa lui. Si o primeşte chiar de la Eugene”, spune Mimi Leder, regizoare care a fost apreciată și pentru alte filme de-ale sale.

Ultimele Articole

SINGLES PARTY: O noapte memorabilă în București

Singles Party, exact așa cum îi spune și numele, este o petrecere concepută pentru...

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

Books and Wine: O seară de poveste în București

Books and Wine a avut a III-a ediție și ne-a oferit o seară magică,...

More like this

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

TU Ai văzut serialul ”YOU” de pe Netflix?

TU poate ești un cinefil mai mare decât mine, dar eu rar aleg să...

”Vrei CARTE? Ai parte!” 2+1 GRATIS pe Libris și Elefant

În sfârșit, cei de la Elefant au revenit cu oferta 2+1 pe care abia...
error: Content is protected !!