Acasă Arhiva Filmul de weekend: Maudie (probabil cel mai bun film marca Netflix)

Filmul de weekend: Maudie (probabil cel mai bun film marca Netflix)

0
Filmul de weekend: Maudie (probabil cel mai bun film marca Netflix)
Filmul de weekend: Maudie (probabil cel mai bun film marca Netflix)

Dacă vreți un film emoționant, puteți merge pe recomandarea mea. Nu pot spune că filmele de pe Netflix mă dau pe spate, însă acesta a reușit să mă impresioneze de la început până la sfârșit. ”Maudie” este mai mult decât o poveste de iubire, bazată pe fapte reale, cu actori excelenți. Sally Hawkins și Ethan Hawke au interpretat impecabil și pot spune că au avut cele mai bune roluri ale lor. Din punctul meu de vedere, meritau Oscarul.

Diagnosticată de mică cu artrită reumatoidă, cu efecte serioase asupra corpului, Maud decide să părăsească casa mătușii sale – care a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a o împiedica să-și croiască singură un drum în viață – pentru a se muta la Everett, un pescar ursuz, mitocan și ușor gresiv, pentru care munca este singurul lucru pentru care pare că trăiește. Deși este deformată de boală și lipsită de orice urmă de strălucire și seducție, Maud reușește să fie feminină, păstrând un permanent zâmbet pe față, și să-l schimbe pe cel care, în scurt timp, are să-i devină soț. Deși nu iese prea mult din cuvântul acestuia, ea are o personalitate destul de puternică, fiind înzestrată cu o putere de răbdare și cu o tenacitate rar întânite. Așa cum am bănuit, morocănosul Everett ajunge să spele el vasele și să se ocupe de restul sarcinilor administrative, când pentru asta o angajase pe Maudie, pentru a-i permite acesteia să-și ducă la bun sfârșit activitatea artistică, când vede că tablourile ei sunt din ce în ce mai căutate.

Maudie: I was loved. I was loved, Ev”.

N-am să spun nimic de finalul filmului. Recunosc că nu mă așteptam să mă emoționeze și impresioneze așa mult încât să plâng până la finalul filmului. M-au năpădit mai multe sentimente în timpul vizionării acestuia, în afară de cel de milă.

Povestea artistei Maudie Lewis

Maud a trăit în Noua Scoție, Canada, în anii ’30, o femeie aproape infirmă din cauza artritei severe pe care o are de când era mică. Tot ”infirm” este și bărbatul pe care îl întâlnește și cu care se căsătorește, Everett Lewis, însă infirm din punct de vedere emoțional. De la răceală, răutate și respingere, poveste alor evoluează, iar sentimentele ajung să fie de dragoste și de încredere, petrecând astfel împreună mai bine de trei decenii. Însă cel mai impresionant este, dincolo de povestea dintre cei doi și traiul simplu pe care aceștia îl duc, arta naivă pe care o face Maudie prin picturile sale. Ea nu a văzut lumea, nu a călătorit, nu a mers mai departe de Noua Scoție, însă reușește să surprindă în tablourile sale lumea exact așa cum este ea. Pentru că, în fond, arta înseamnă viață. Probabil că tocmai simplitatea vieții acesteia și talentul său au reprezentat motivul ecranizării. Două dintre tablourile sale s-au vândut cu 22.000 de dolari, (în anul 2009, la Toronto) – ”A Family Outing”, respectiv cu 45.000 de dolari (în 2017) – ”A View of Sandy Cove”. 

Artă naivă = fenomen ce a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea și a continuat în secolul al XX-lea, descriind creații ce au aparținut unor individualități care nu au frecventat școli de artă, ci au ajuns să-și constituie, pe cont propriu, atât viziunea, cât și mijloacele de exprimare plastică. Acești artiști mai sunt încadrați în diverse categorii, ca: „pictori populari”, „primitivi moderni”, „artă instinctuală”.

Articolul precedent Test de CULTURĂ GENERALĂ: Cât de mult îți place ISTORIA?
Articolul următor Test de CULTURĂ GENERALĂ: Fonetică, vocabular, morfologie, sintaxă
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!