Acasă RoxanaB Cuvinte din sufletul meu Îți poți iubi aproapele ca pe tine însuți?

Îți poți iubi aproapele ca pe tine însuți?

2
Îți poți iubi aproapele ca pe tine însuți?

Reamintesc puțin de parabola cu bunul samaritean din Biblie. Singura diferență dintre acea poveste și cea din zilele noastre este că în Biblie implicațiile erau mult mai profunde. Un iudeu care dorea numai să-l pună la încercare pe Iisus merge la El și îl întreabă ce poate face pentru a căpăta viață veșnică. Când Iisus l-a întrebat care crede el că ar fi răspunsul la această întrebare, iudeul a răspuns, printre altele, ”să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți”. Iisus a încuviințat, însă bărbatul nu dorea un răspuns obiectiv, așa că întreabă în continuare: ”Și cine este aproapele meu?” Iar aici începe iisus să-i spună povestea bunului samaritean. 

”Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon şi a căzut între nişte tâlhari, care l-au dezbrăcat, l-au bătut şi au plecat, lăsându-l pe jumătate mort. Din întâmplare, pe drumul acela cobora un preot, dar, când l-a văzut, a trecut pe cealaltă parte. La fel a procedat şi un levit; când a ajuns în locul acela şi l-a văzut a trecut pe cealaltă parte. Dar un samaritean, care mergea și el pe drum, a venit la bărbatul căzut şi, văzându-l, i s-a făcut milă. S-a apropiat de el şi i-a legat rănile, turnând pe ele ulei şi vin. Apoi l-a urcat pe animalul său, l-a dus la un han şi l-a îngrijit. A doua zi a scos doi dinari, i-a dat hangiului şi i-a zis: «Îngrijeşte-l, iar orice vei cheltui în plus îţi voi plăti când mă voi întoarce».

După ce a terminat de spus parabola, Iisus l-a întrebat pe bărbatul care venise la el:

„Care dintre aceştia trei ţi se pare că s-a dovedit aproapele celui care căzuse între tâlhari?”. Iudeul a răspuns: „Cel care s-a îndurat de el”. Apoi, Iisus îi oferă următorul îndemn: ”Mergi și fă și tu asemenea”.

Samariteanul din poveste nu a fost un simplu om cu suflet mare. El a trecut peste o uriașă barieră socială, având în vedere cât de mult se disprețuiau samaritenii și evreii între ei. Morala este următoarea: oamenii de omenie vor fi mereu miloși și vor da dovadă de compasiune față de semenii lor, chiar dacă aceștia nu fac parte din comunitatea lor, indiferent de clasă, rasă, religie, origine și altele asemănătoare.

În zilele noastre, ”bunul samaritean” este o simplă persoană care își ajută semenii, în momentele în care aceștia au nevoie, fără a cere neapărat ceva în schimb. Să ne iubim aproapele. Din punctul meu de vedere, e mult spus ca pe noi înșine. Să ajutăm, să fim toleranți, să lucrăm în echipă, să ne fim aproape unii celorlalți. E omenesc. Nu contează că ești creștin, musulman sau, dimpotrivă, ateu.

Articolul precedent Cartea săptămânii: Arta conversației
Articolul următor Lecția de gramatică: Care-i regula înainte de ”b” și ”p”?
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

2 COMENTARII

  1. Dar dacă tu te urăști pe tine și îi lași pe alții în pace, se pune?
    Uneori ești chiar mai bun cu alții decât cu tine însuți, când te duci să dai o mână de ajutor o faci mai bine decât dacă ai face-o pentru tine.
    Dacă ai un copil și te gândești cum ar vrea lumea să-l trateze, nu cred că ai vrea să fie doar frumos. Sigur că ți-e groază să te gândești că lumea îl va trata rău, însă nu vrei să îl trateze doar cu binele. Nu-l poți trata pe aproapele tău numai cu binele fiindcă aia e alienare sau te ia lumea de prost. Însă în cazuri în care e nevoie de AJUTOR cum e pilda samariteanului, da, nu te uita la ce rasă are sau ce vârstă, doar ajută-l.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!