Acasă Descopera Cultura generala Lecția de gramatică: Care-i regula înainte de ”b” și ”p”?

Lecția de gramatică: Care-i regula înainte de ”b” și ”p”?

7
Lecția de gramatică: Care-i regula înainte de ”b” și ”p”?

Vă mai amintiți voi, oare, de regula asta? N-aș putea spune cu exactitate când am învățat-o. Prin clasa a cincea poate? Chiar nu mai știu. Aș zice că este irelevant, dar acum chiar sunt curioasă. Niște tineri, încă la școală, care îmi citesc articolele (astea, nu alea în care ”debitez” despre dragoste și sex 😁), am și eu pe-aici? Tare aș vrea să-mi spună la ce vârstă se învață această regulă. Deși tot de la adulți am oareșce pretenții. Ăia cu lecțiile învățate de mici :).

 Buton bun Roxana Branisteanu YouTube

Sunt anumite reguli în limba română pe care trebuie să le învățăm ca atare pentru a diminua pe cât posibil greșelile de scriere și vorbire. Printre aceste reguli avem scrierea obligatorie cu ”m” înainte de ”b” și ”p”. Avem regula lui ”m” în toate cuvintele, exceptându-le pe acelea care sunt compuse ori fac parte din nume de orașe, cum ar fi ”Istanbul”, care respectă etimologia turcească.

(A! Să nu văd scris undeva ”umpic”, că mor. Este ”un pic” pentru totdeauna).

Exemple:

 • limba – NU linba
 • ambulanţa – NU anbulanța
 • amplasament – NU anplasament
 • (a) combate – NU conbate
 • emblemă – NU enblemă
 • imbatabil – NU inbatabil
 • (a) îmbolnăvi – NU înbolnăvi
 • bomboană – NU bonbonă
 • septembrie, împielițat, impar, implant, implicare, împotrivă, compas, impardonabil, imparabil, imprevizibil, (a) împodobi, împărat, (a) împăduri , (a) completa, simplu, cumplit, câmpie etc.

Și alt exemplu, tot din copilăria noastră. Mai știți din ce basm face parte? Autorul, desigur, Petre Ispirescu :).

”Împăratul dori să o vadă pe fata cea isteață. Porunci să vină la împărăție nici îmbrăcată,  nici dezbrăcată, nici călare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe cărare. Fata se îmbrăcă într-o plasă și, tot îmboldind țapul care umbla nici pe drum, nici pe cărare, ajunse la curțile împărătești”. 

Articolul precedent Îți poți iubi aproapele ca pe tine însuți?
Articolul următor VIDEO | Invitație la catchball. Hai să vezi! :)
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

7 COMENTARII

  • „Input” nu este o exceptie pt ca nu este un cuvânt al limbii române. Este un cuvânt din lb engleza format prin alăturarea a doua cuvinte :”in” și „put” .

 1. Nici irelevant nu e romanesc. E un calc din engleza care se suprapune pe romanescul nerelevant, sau lipsit de relevanta sau…
  Ideea e ca, daca dam lectii de limba romana, sa nu facem greseli in textul lectiei.
  Pe-aici imi da senzatia ca autoarea stie sa folosesca cratima, dar nu stie cand. Variante corecte: pe aici sau p-aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!