Acasă Arhiva Jurnal de călătorie: ce mi-a plăcut în Amsterdam și ce poți vizita

Jurnal de călătorie: ce mi-a plăcut în Amsterdam și ce poți vizita

Jurnal de călătorie: ce mi-a plăcut în Amsterdam și ce poți vizita

Înainte de a vorbi despre câteva lucruri pe care trebuie să le faci dacă ajungi în Amsterdam, mai jos aveți câteva date generale despre oraș.

Amsterdam este capitala Olandei și, în același timp, cel mai mare oraș al țării, cu o populație de aproximativ 880 de mii de locuitori. Amsterdam (Amstel – râul ce trece prin oraș și dam – baraj) este supranumit și „Veneția Nordului”, datorită numeroaselor canale ce împânzesc orașul. Este fost oraș pescăresc, devenit important centru de comerț și finanțe în secolul XVII, iar odată cu expansiunea acestuia două secole mai târziu orașul și-a mărit suprafața, anexând alte numeroase suburbii.

Eu am avut ocazia să iau la pas străduțele Amsterdamului pentru patru zile. Un oraș spectaculos cu castele, grădini și parcuri, poduri și canale, terase și multe magazine pentru shopping, perfect pentru un city-break, având multe obiective turistice și viață de noapte. Pentru asta mi-am achiziționat Amsterdam Pass – costă 115 euro, însă ai intrarea asigurată pentru cele mai importante obiective.

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Să hoinăresc pe străduțele înguste și să ascult muzică în căști, în timp ce savuram minunații cartofi prăjiti specifici Olandei, să stau să savurez o cafea în fața muzeului Rijksmuseum, să mă plimb cu bărcuțele pe canal și să stau la umbra unui pom în Vondelpark și să citesc o carte.

Ce este de văzut și de făcut în Amsterdam?

Un tur cu barca pe canale. Plimbarea pe canalele din Amsterdam este o aventură de care îți vei aminti și o altă modalitate de a descoperi secretele orașului pentru că totul în Amsterdam este magic privit din barcă. Croazierele pe canalele durează 1 ora, timp în care vei explora inelul de canale inclus în Patrimoniul UNESCO și podurile unice în Europa.

La început, inelul de canale a fost gândit ca o retea de cai navigabile care trebuia să asigure transportul într-un mod cât mai facil, dar care a evoluat, devenind una dintre principalele atracții turistice din Amsterdam.

Orașul are peste 100 km de canale, însă cele mai renumite patru canale sunt: Prinsengracht (canalul Prințului), Keizersgracht (denumit după împăratul Maximilian I), Herengracht (canalul patricienilor) și Singel (care a fost canalul de apărare al orașului).

O călătorie cu feribotul până la Castelul Medieval Muiderslot. Castelul are o istorie de aproximtiv 700 de ani, fiind construit de Constele Floris V în anult 1285  și gândit ca un punct tactic în linia de apărare a orașului. Este unul dintre cele mai bine prezervate castele din Olanda. Castelul a devenit muzeu în anul 1878 și după trei restaurări majore și-a deschis porțile pentru public și poate fi vizitat, împreună cu gradinile istorice ce-l înconjoară.

A’DAM lookout este o punte de observare care oferă o vedere panoramică asupra Amsterdamului. Puntea este situată la ultimul etaj al A’dam Tower, în nordul orașului.

TIP! Pentru cei mai curajosi, va puteți da în leagănul situat pe punte, la 100 m înălțime deasupra solului.

Johan Cruijff Stadium Tours. Pentru cei care iubesc fotbalul, puteși vizita arena celor de la AFC Ajax. Turul durează aproximativ 75 minute.

TIP! Înainte să vizitați stadionul, asigurați-vă că în ziua respectivă nu este programat niciun concert sau meci.

Muzeul Madame Tussauds. Deschis în Amsterdam în anul 1970, muzeul este unul dintre cele 21 de astfel de colecții aflate pe tot mapamondul. Acesta se află în Piața Dam, la 10 minute de Gara Centrală. Prețul unui bilet este de 20 euro.

Piața Dam este una dintre piețele principale ale orașului datorită numeroaselor evenimente pe care le găzduiește. De asemenea, tot aici se află și Palatul Casei Regale Neerlandeze care este deschis vizitatorilor, rezervarea se poate face și online aici, iar biletul este 10 euro.

TIP! Înainte de a achiziționa biletul, asigurați-vă că în ziua respectivă nu este organizată nicio Vizită de Stat sau vreo Ceremonie organizată de Familia Regală.

După o scurtă plimbare de 15 minute pe străduțele superbe, ajungem la Casa Anna Frank. Atunci când ajungeți în Amsterdam, trebuie neapărat să vizitați muzeul. Rezervarea turului se face doar online, aici, iar prețul unui bilet este de 11 euro.

TIP! Sfatul meu este să faceți rezervarea turului cu cel puțin două săptămâni înainte de data dorită pentru vizită. Muzeul este unul dintre principalele atracții ale orașului și riscați să nu găsiți niciun bilet disponibil.

Anna Frank este cunoscută pentru Jurnalul (The diary of a young girl- recenzia o găsiți aici) pe care l-a ținut pe o perioadă de doi ani, între iulie 1942 și august 1944, cât timp a stat ascunsă de naziști într-una dintre casele din Cartierul Evreiesc din Amsterdam.

Tot în Cartierul Evreiesc, găsiți și Muzeul Istoric Evreiesc (The Jewish Historical Museum), care oferă o altă perspectivă asupra trecutului familiilor de evrei ce au locuit in Olanda. Un bilet costă 17 euro, dar vă oferă posibilitatea să vizitați toate locațiile Cartierului Evreiesc.

Red Light District. Dacă sunteți puși pe distracție, Red Light District este locul perfect pentru puțin dezmăț. Amsterdamul este un oraș foarte libertin și permisiv, așa că multe lucruri interzise în alte orașe, aici sunt permise, fiind și primul oraș din lume care a acceptat homosexualitatea (pentru asta au și un monument). Pe lângă cunoscutele vitrine :), cartierul este de fapt o singură stradă pe care se află un amalgam de restaurante și terase. Totuși, tot ceea ce ați auzit este probabil adevărat. Noaptea, când luminile roșii se aprind, cartierul se metamorfozează. Experiențele pe care le oferă (peep shows, teatre cu tematică specifică, sex shop-uri, coffee shops, muzee ale sexului și a cannabis-ului, precum și alte spectacole cu tematică)… toate aceste lucruri fac parte din normal.

TIP! Înainte să încercați experiențele din Red Light District, informați-vă! 🙂

O mică istorie a Cartierului Roșu

În Olanda, prostituția este legală, reglementată, controlată și taxată de către guvern. Oricine o practică trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului, unde sunt înregistrate peste 1000 de persoane care au ales să practice legal această meserie.

Prostituția se practică în Cartierul Roșu încă din secolul al XIII-lea, când în Amsterdam erau doar câteva zeci de case. Ferestrele cu lumină roșie au apărut ceva mai târziu, în secolul XX. Unul dintre avantaje este distanța mică față de port și baruri, iar marinarii ce se întorceau acasă după mult timp petrecut pe mare au dus la dezvoltarea cartierului De Wallen. La distanță de câteva secole, zona nu s-a schimbat foarte mult având aceleași caracteristici.

Prostituatele plătesc tarife pentru ferestre, iar acestea depind de amplasarea ferestrei și de condițiile pe care le au. Acestea câștigă câteva mii de euro pe lună, din care trebuie să plătească taxele către stat, ca orice angajat normal.

În Cartierul Roșu pozele sunt strict interzise.

Stiați că…?

 1. Amsterdam este construit pe apă, iar curățarea acesteia se face o dată la trei luni deci dacă vă veți plimba cu barca pe canale, nu veți simți niciun miros
 2. Orașul este construit în întregime pe piloți de lemn care sunt schimbați o dată la 100 de ani pentru a evita prăbușirea caselor
 3. Orașul are propriul steag XXX… și nu, nu se referă la Cartierul Roșu. În Evul Mediu, principalele probleme întâlnite erau focul, inundațiile și ciuma. X-urile de pe steag sunt, de fapt, trei cruci ale Sf. Andrei, care aveau menirea să protejeze orașul.
 4. În Amsterdam sunt peste 1 milion de biciclete și doar 880 mii de locuitori
 5. În fiecare an sunt scoase din apele canalelor peste 25 mii de biciclete
 6. Majoritatea caselor din oraș nu au perdele sau flori la geamuri și asta din cauza religiei protestante care spune că toată lumea trebuie să vadă ca nu ai nimic de ascuns
 7. Casele sunt înalte și înguste pentru că impozitul la stat se platește pe suprafața ocupată la sol
 8. În Amsterdam este permis consumul de marijuana și hașișuș, insă este interzis consumarea cannabis-ului
 9. Amsterdam este capitala comercială și culturală a țării, în timp ce instituțiile statului – Parlamentul, Guvernul și Curtea Supremă de Justiție – își au sediul în Haga
 10. Biserica Nouă (Nieuwe Kirk) și Biserica Veche (Oude Kirk) au devenit centre de expoziție.
 11. În Veneția Nordului se găsesc peste 1500 de terase și cafenele
 12. Orașul are peste 2500 de case plutitoare
 13. A’dam este considera unul dintre cele mai sigure orașe din lume
 14. Aeroportul Schipol din Amsterdam se află la 4,5 m sub nivelul mării
 15. Orașul duce o luptă acerbă contra turiștilor nesimțiți așa că au decis demontarea semnului I AMSTERDAM în semn de proteest pentru turismul în masă. De asemenea, primăria a dat o lege prin care se interzice construirea de noi hoteluri, magazine de suveniruri, iar activitatea aeroportului va fi redusă

Pentru cei pasionați de muzee și artă, orașul nu o să vă dezamăgească: pe lângă Rijksmuseum, puteți vizita peste 50 de muzee (Muzeul Van Gogh, Casa Memorială Rembrandt, Muzeul Stedelijk (artă modernă), Muzeul Maritim, Muzeul Lalelelor, Muzeul Schuttersgalerij (Galeria Gărzilor Civile), Muzeul Torturii, Muzeul Filmului, etc).

Dacă ați terminat de vizitat Amsterdam, dar încă mai aveți câteva zile la dispoziție, puteți vizita Haga sau Rotterdam, care se afla la aruncătură de băț de capitala, fiind o călătorie de maximum două ore cu trenul.

Mai multe detalii despre monumente, sfaturi pentru cazare, cele mai bune restaurante și evenimente în Amsterdam… le găsiți aici.

Because… I am #BornToTravel.

Cris

PS: Roxana a fost și ea în Amsterdam, așa că puteți găsi și articolele ei AICI (search ”amsterdam” 😉 ).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!