Acasă Descopera Cultura generala Lecția de gramatică: ”drept care” sau ”drept pentru care”?

Lecția de gramatică: ”drept care” sau ”drept pentru care”?

1
Lecția de gramatică: ”drept care” sau ”drept pentru care”?

Măi, domnule Iohannis, în puținele dăți în care pornesc televizorul și te ascult, văd că folosești mereu greșit această formă. Iată, citez:

Îmi doresc pentru țara mea o întărire a statului de drept și atunci e evident că primul om în stat e acela care respectă statul de drept și CCR, drept pentru care am pus în aplicare decizia CCR.

 Buton bun Roxana Branisteanu YouTube


Trecem peste faptul că exprimarea nu e cea mai bună, deși, în general, atingi ușor corazon-urile oamenilor când spui cât de multe vrei pentru țară și popor. Dar consilierii tăi ar trebui să te ajute sa eviți o greșeală. Nu mai zic, ai și o soție care cunoaște bine limba română (eu așa știu, că înainte de a preda o limbă străină, trebuie să știi foarte bine propria limbă). Acum, de ce să arunc totul doar la tine, că nu ești singurul. Toți politicienii folosesc această structură. Îmi amintesc de unul singur că spunea ”drept care”, iar acela era al treilea om în stat la vremea respectivă, unul dintre foștii președinți ai Camerei Deputaților, și anume Valeriu Zgonea. Dar hai să vedem care e treaba cu acest ”drept care” și de ce este inutil ”pentru” între ele, formându-se astfel un pleonasm.

Când folosim “drept pentru care” este necesar să știm faptul că ”drept”, prepoziție aici, are deja sensul de ”pentru”.

Sună un pic ciudățel, pare că i-ar lipsi ceva, așa-i? Dar ce să-i faci limbii române dacă vrem să vorbim ca la carte? Însă DEX e de treabă și ne oferă câteva sinonime dacă nu ne place astfel:

drept care = prin urmare, deci, așadar, în concluzie

Exemple:

  • când ”drept” este prepoziție:

Mai e doar o săptămână până la concediu, drept care mă pregătesc să fac ultimele cumpărături 😎.

”Duducuță, să-mi sară ochișorii dacă se află alt om mai fericit decât supusă sluga matale, drept care hai să fugim împreună” 🙂. (Alecsandri)

  • când ”drept” este substantiv:

Libertatea este un drept pentru care poți renunța la multe altele.

Articolul precedent Cartea săptămânii: Omul în căutarea sensului vieții
Articolul următor Despre iubire, compromisuri și alte d-astea :)
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!