Acasă Descopera Lectia de gramatica Lecția de gramatică: “în ceea ce privește oamenii” sau “în ceea ce privesc oamenii”?

Lecția de gramatică: “în ceea ce privește oamenii” sau “în ceea ce privesc oamenii”?

0
Lecția de gramatică: “în ceea ce privește oamenii” sau “în ceea ce privesc oamenii”?

Mai jos este o scurtă conversație în care cineva mi-a cerut un sfat de gramatică. I-am spus cum e corect, dar a continuat. Așa s-a născut acest articol :). V-am zis că nu mă dau “grammar nazi”, cum mai zice lumea prin offline 😁. Lecțiile de gramatică apar când se întâmplă să interacționez cu cineva care, de exemplu, confundă subiectul cu un complement direct :).

 Buton bun Roxana Branisteanu YouTube


Haideți să luăm pas cu pas, logic, simplu. Domnul care mi-a scris este și unul dintre cititorii blogului meu, sper să vadă acest articol și să înțeleagă că nu s-a schimbat nimic în gramatica limbii române și că așa e de când lumea.

Mereu am avut așteptări în ceea ce privește oamenii.

Luăm propoziția a doua: “în ceea ce privește oamenii”. Ce funcții sintactice avem?

oamenii – complement direct (Ce privește? Oamenii)

ceea ce – subiect (Cine/Ce privește? Ceea ce)

privește – predicat

Cum am învățat noi la școală? Predicatul se acordă în număr și persoană cu subiectul.

Așadar, vom avea întotdeauna “în ceea ce privește oamenii”, nu “în ceea ce privesc oamenii”, precum și “în ceea ce privește investițiile”, nu “în ceea ce privesc investițiile”. Subiectul nu este “oamenii” sau “investițiile”. Nu avem exemplul “Oamenii aceia privesc de ore bune și degeaba”, unde punem întrebarea “Cine sunt cei care privesc?” și răspundem cu “Oamenii”.

Articolul precedent Test de CULTURĂ GENERALĂ: Începem săptămâna cu brio?
Articolul următor RECENZIE Toate casele au nevoie de un balcon
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!