Acasă Educatie Descopera Lecția de gramatică: “Mați” omorât.

Lecția de gramatică: “Mați” omorât.

2
Lecția de gramatică: “Mați” omorât.

Ei bine, când credeam că le-am văzut pe toate, vine un bezmetic din ăsta și dă cu mine de pământ. ‘ai, ce mă oftic că n-am făcut print screen comentariului, să vedeți acolo ce zicea și ce dădea din el! A scris pe unul dintre grupurile pe care postez, dar pentru că sunt multe, nu mai țin minte unde am văzut. Iar acum dați-mi voie să mă adresez lui, chiar dacă e posibil să nici nu mă citească.

 Buton bun Roxana Branisteanu YouTube


Mă, mațe fripte, că bănuiesc că la asta te gândeai când ai scris astfel, hai să te ajut a înțelege cum se scrie “m-ai” sau “m-ați”. Scuze, te dezamăgesc nițel, dar “mați” nu există decât în cazul în care ochii ți-s mați sau poate bulbucați, habar n-am.

Am mai scris AICI despre cum și de ce se folosește cratima, unde veneam cu exemple de înjurături. Reiau, pe scurt, să înțeleagă și alții care nu știu, iar voi, ceilalți care cunoașteți, să adăugați ce ar mai fi de spus la explicațiile aduse de mine :).

Luăm exemplul de mai sus și despărțim cele două părți de vorbire: pronumele și verbul.

m – pronume personal neaccentuat. Vine de la “pe mine, mă, m”.

ați (omorât) – verb auxiliar din structura de perfect compus.

Că spui “m-ați” sau “v-ați” regula e aceeași. Pronumele se desparte de verb. Hai să ne jucăm puțin.

M-ai înnebunit. Nu poate fi scris legat pentru că nu vorbești de luna “mai” că te-a înnebunit, care oricum n-ar avea sens aici.

M-a plimbat cu trăsura o noapte întreagă. El m-a plimbat pe mine. Pe cine a plimbat? Pe mine, mă, m-.

M-ați învârtit în hora asta, domnule, de m-ați amețit. Pe mine ați învârtit. Nu e ca “la-ți catrafusele și dispari!”, unde “ia” vine de la verbul “a lua”. “M-“ nu vine decât de la pronume, iar “Ma” nu există.

Când se scrie “mai” legat (sursa: dexonline).

MAI – adv. I. (Servește la formarea gradului comparativ) Mai bun. (Servește la formarea gradului superlativ relativ) Cel mai bun. (Înaintea unui substantiv) Te comporți ca cel mai copil dintre copii. II. (Atenuează ideea exprimată de cuvântul determinat) În parte, puțin,oarecum, într-o oarecare măsură, întrucâtva. Copii și mai cuminți, și mai obraznici. Ploaia mai încetase. III. (Exprimă ideea de aproximație) Aproape; aproximativ; cam. Mai îmi vine a crede. IV. (Arată că, pe lângă lucrurile cunoscute, intervine un element nou) (În enumerări) În afară de aceasta, în plus, pe deasupra. Avea casă, mai ceva bani. V (În propoziții și construcții exclamative, intensifică ideea din frază) Ce mai zgomot, ce mai freamăt!

MAI – maiuri, s.n. Nume pentru diferite unelte sau părți de unelte în formă de ciocan (de lemn), care servesc la bătut, îndesat, nivelat etc.

MAI – maiuri, s.n. (Reg.) Ficat.

MAI – s.m. invar. A cincea lună a anului, care urmează după aprilie; florar.

Articolul precedent România, mon amour
Articolul următor Cartea săptămânii: Idiotul
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!