Acasă Arhiva Povestea lui Don Quijote de la Mancha, cea mai vândută carte din istorie

Povestea lui Don Quijote de la Mancha, cea mai vândută carte din istorie

0
Povestea lui Don Quijote de la Mancha, cea mai vândută carte din istorie
Povestea lui Don Quijote de la Mancha, cea mai vândută carte din istorie

Romanul „Don Quijote de la Mancha”, scris de Miguel de Cervantes la începutul secolului al XVII-lea, este și acum cea mai vândută carte din istoria literaturii, cu peste 500 de milioane de exemplare vândute. 

Titlu: Don Quijote de la Mancha
Autor: Miguel de Cervantes
Gen: Beletristică

Copertă carte „Don Quijote de la Mancha”, scrisă de autorul Miguel de Cervantes
Copertă carte „Don Quijote de la Mancha”, scrisă de autorul Miguel de Cervantes

Povestea lui Don Quijote de la Mancha

Pe vremea când era la modă să ai cal alb și pletele-n vânt, era mult mai ușor să cucerești o tânără (sau bătrână, nu judecăm) domniță. Cum s-au schimbat vremurile…

Însă aici nu e vorba de feți frumoși, ci de istorie și cultură. Și…un simplu om, pe nume Alonso Quixano (de aici și Don Quijote, v-ați prins?) care ajunge să creadă puțin cam mult în cărțile pe care le citește, și ajunge să-și formeze o realitate proprie, unde el este un erou, un cavaler spaniol care salvează situația și fură domnița (care este și prințesă). În urma acestor lecturi, el ajunge să-și ia calul alb (care nu era chiar alb) și își alege cele mai bine făurite arme, din carton, iar cu acestea, pleacă în lumea largă pentru a fi eroul cuiva în nevoie. Dar stați! Avea nevoie și de o domniță căreia să-i dedice victoriile sale, o muză, o frumusețe (și nu prea) de fată din satul său, Dulcinea. Drăguț, știu.

După prima sa aventură, care este demnă de o capodoperă comică, eroul nostru are nevoie de îngrijiri serioase, însă nu se dă bătut, și pleacă din nou, pentru a putea da piept pericolelor vieții. Adică împotriva vrăjitorului care a îndrăznit să distrugă cărțile ce au dat culoare vieții lui (nu a fost vrăjitorul, vă spun eu). Acesta pleacă însoțit de un ajutor, iar de aici, totul arată ca o joacă a unor băieței din spatele blocului, doar că în realitate, cavalerul nostru are de suferit din cauza comportamentului său copilăresc, și astfel el și ajutorul lui trec prin multe evenimente tragice, în urma cărora se întorc acasă, cu tot cu armele de carton.

O statuie cu Don Quijote de la Mancha și Sancho Panza tronează în fața casei unde a locuit Miguel de Cervantes
O statuie cu Don Quijote de la Mancha și Sancho Panza tronează în fața casei unde a locuit Miguel de Cervantes

Cel de-al doilea volum a apărut la zece ani distanță

Urmează o pauză de 10 ani, în care probabil Miguel de Cervantes (autorul) și-a găsit altă meserie, însă după acești 10 ani, continuă povestea. Acum, Don Quijote și amicul său sunt foarte cunoscuți pentru aventurile lor, apar și la TV, și pe instragramul lui Tudor Chirilă (bine, nu a fost chiar așa, cartea a fost scrisă în 1605, nu cred că aveau internet prin cablu, dar în fine). Însă nu toți îl admiră pentru trecutul său, ajungând în câteva situații în care nu-și mai recunoștea oamenii de lângă el, așa că a tras un pui de somn, iar când s-a trezit, se vindecase de toată iluzia în care trăise o viață întreagă. Dar la final, bolnav fiind, a murit; însă a lăsat în urma lui vitejie. Și bunătate.

Într-un fel, Don Quijote ne reprezintă pe fiecare dintre noi. Orice om are o realitate proprie în care uneori se scufundă, unde el este personajul principal, omul bun, salvatorul. Iar când ne trezim la realitate, începem să ne întrebăm ce este real și ce este doar o plăsmuire a imaginației noastre. Aceasta este o lecție importantă pe care Don Quijote ne-a lăsat-o.

Cele două volume se pot găsi pe Elefant și reprezintă o poveste pe care trebuie s-o citești neapărat și s-o ai în propriul tezaur cultural. Și, probabil, toți copiii se aseamănă cu el. Jucăriile sunt cele mai importante obiecte pe care le-a mânuit omul. J

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!