Acasă Arhiva Recenzie „Fata și războiul” de Sara Novic

Recenzie „Fata și războiul” de Sara Novic

0
Recenzie „Fata și războiul” de Sara Novic
Recenzie „Fata și războiul” de Sara Novic

„Fata și războiul” este o poveste inspirată din realitate. Realitatea cruntă a unei lumi unde conflictele politico-militare au ajuns să distrugă vieți, visuri, și pacea mondială. Dar din aceste evenimente învățăm, fapt pentru care și această carte are propriul mesaj.

Titlu: Fata și războiul
Autor: Sara Novic
Gen: Istorie

Copertă carte „Fata și războiul” de Sara Novic
Copertă carte „Fata și războiul” de Sara Novic

Recenzie „Fata și războiul” de Sara Novic

Sara Novic spune povestea Războiului de Independență al Croației, unde peste 20.000 de persoane și-au pierdut viața, economia Croației a avut de suferit, și nu numai, toate din cauza unui conflict.

Povestea este centrată în jurul orașului Zagreb, războiul începând „de la un pachet de țigări”. Personajul principal, Ana, de 10 ani, este cea prin care ni se oferă o perspectivă asupra trecutului. Prin ochii unui copil, un război pare atât de confuz și fără rost, iar toate soluțiile care i s-ar părea logice cad, deoarece aflăm, cu timpul, că lucrurile nu sunt atât de simple precum credeam în copilărie, iar acest lucru îl află și Ana.

Războiul de Independență al Croației a fost unul sângeros
Războiul de Independență al Croației a fost unul sângeros

Mesajul transmis de autoarea Sara Novic

Pe parcursul cărții aflăm totul despre asprimea oamenilor, și oboseala provocată de teama constantă de a face ceva greșit, ceva ce în mod normal ar fi obișnuit.  După un final tragic al războiului, Ana studiază la universitate în New York, unde încearcă să scape de urmele lăsate de război, să-și creeze o nouă identitate din care să nu o recunoască nimeni pe cea care a supraviețuit.

Deși prezintă un eveniment istoric tragic, ”Fata și războiul” este una dintre cele mai frumoase și triste cărți citite. Pe parcurs rămâi cu un gust amar, știind că nu este în totalitate ficțiune, nu este plăsmuire, este ceva ce oamenii au declanșat, iar autoarea prezintă aceste evenimente tocmai pentru a ne aminti de cine suntem și ce am făcut.

Tradusă deja în 13 limbi, cartea este apreciată la nivel mondial pentru acuratețea descrierii unei întâmplări inspirată din istoria unui război nu atât de cunoscut. O recomand pentru că oferă o perspectivă foarte apropiată de ceea ce s-a întâmplat.

Recomand această carte, pentru că se citește ușor, iar la finalul fiecărei povești, rămâne un gând care nu îți dă pace. Un gând despre moarte, iubire, și orice ar trebui să însemne viața asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!