Acasă Arhiva Recenzie „Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee

Recenzie „Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee

0
Recenzie „Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee
Recenzie „Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee

Astăzi vă prezint recenzia cărții „Să ucizi o pasăre cântătoare”, scrisă de Harper Lee. Ușor-ușor, poate reușesc să citesc toate cărțile din TOP 13 cărți pe care mi-am propus să le citesc în 2019, articol scris la începutul acestui an.

  • Titlu: Să ucizi o pasăre cântătoare
  • Autor: Harper Lee
  • Gen: Literatură contemporană

Coperta carte Să ucizi o pasăre cântătoare, scrisă de autorul Harper Lee
Coperta carte Să ucizi o pasăre cântătoare, scrisă de autorul Harper Lee

Recenzie „Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee

“Să ucizi o pasăre cântătoare” îmi amintește de alte două romane minunate, fără comparație cu altele sau între ele, “Micul Prinț” și “Oscar și Tanti Roz”, unde lumea adulților este privită cu inocența copiilor. Însă cea a cărei recenzii v-o prezint acum este una dintre acele cărți ale căror final nu îl preconizezi. Ați văzut că, deseori, se întâmplă să știi deja ce urmează a se întâmpla. Ei bine, nu la fel se întâmplă și cu această carte.

Subiectul cărții „Să ucizi o pasăre cântătoare”

Într-un orășel din Alabama, mai exact în ținutul Maycomb, la începutul anilor 40, familia Finch se află în centrul acestei povești. Micuţa Scout (vocea naratorului), fratele ei Jem şi tatăl lor, Atticus. Mi-a placut foarte mult acesta din urmă. Personajul Atticus este un tată ce și-a educat copiii fără a le insufla prejudecăți de ordin social așa cum se întâmpla în majoritatea familiilor. Acesta a ales să-i trateze ca pe mici adulți, fără a le ascunde realitatea, lăsându-i în anumite momente să discearnă singuri binele de rău.

” – Aş prefera să tragi în cutii de conserve în curtea din dos. […] e păcat… să ucizi o pasăre cântătoare.
Era prima dată când îl auzeam pe Atticus spunând că e păcat să faci ceva, de aceea am întrebat-o pe domnişoara Maudie ce voise să spună.
– Taică-tău are dreptate. Păsările cântătoare nu fac altceva decât să cânte, spre desfătoarea noastră. Ele nu strică grădinile oamenilor, nu-şi fac cuibul în lanurile de porumb, în schimb îşi pun tot sufletul cântând pentru noi. De asta e păcat să ucizi o pasăre cântătoare
 ”.

Vedeți mesajul? de fapt, apare tocmai invers decât în titlu. (”este păcat… să ucizi o pasăre cântătoare”).

Harper Lee, autoarea cartii Sa ucizi o pasare cantatoare
Harper Lee, autoarea cartii Sa ucizi o pasare cantatoare

Cei doi frați își petrec verile alături de Dill, care vine în vacanță în satul lor. Cei trei fac o echipă perfectă și, în timp ce citeam cartea, văzându-i atât de plini de viață pe acești copii și văzând câte idei pot să le treacă prin minte, idei inocente, îmi aminteam de copilărie și de năzbâtiile pe care le făceam.

”Voiam să vezi ce înseamnă curajul adevărat, fiindcă, vezi tu, curajos nu e omul cu pușca-n mână. Să fii curajos înseamnă să știi că ești pierdut înainte de a întreprinde ceva, totuși, întreprinzi oricum, și mergi până la capăt, orice-ar fi. Rareori învingi, totuși se întâmplă câteodată”.

”Să ucizi o pasăre cântătoare” face parte din lectura obligtorie a americanilor. Una dintre temele abordate în carte este rasismul. Un bărbat de culoare este acuzat că a violat o fată. Nu vă pot spune mai mult de atât. Chiar ar fi păcat să dau spoilere la o asemenea carte. Spun doar că o să vă placă enorm. Chiar dacă a fost scris în anii 60, are un farmez și te ține prins până la final.

Cine a fost scriitoarea Harper Lee

Harper Lee s-a stins in viață relativ recent, în februarie 2016. A câștigat Premiul Pulitzer cu această carte, ”To Kill a Mockingbird”, fiind mai târziu decorată cu ordinul Medalia prezidențială a libertății a Statelor Unite ale Americii, pentru contribuția sa în literatură. Născută în statul american Alabama, inspirindu-se din propria copilărie atunci când a scris acest roman. A fost o fetiță băiețoasă, o cititoare avidă și bună prietenă a viitorului scriitor Truman Capote.

Filmul „Să ucizi o pasăre cântătoare”

Pentru că romanul a fost ecranizat și pentru că filmul s-a bucurat de un real succes, l-am vazut și eu și îl recomand. Aveti trailerul mai jos. Este alb-negru, într-adevăr, însă cu atât mai mult un film foarte bun :).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!