Acasă Calatorii Tabăra de Lectură pentru adulți de la Castelul Sturdza (Miclăușeni, Iași)

Tabăra de Lectură pentru adulți de la Castelul Sturdza (Miclăușeni, Iași)

0
Tabăra de Lectură pentru adulți de la Castelul Sturdza (Miclăușeni, Iași)

Toate taberele iCarte, iParte sunt frumoase, dar cea de la Castelul Sturdza din satul Miclăușeni, Iași ne-a plăcut cel mai mult. Am avut multe ateliere și multe activități, nu ne-am plictisit nicio secundă, dar asta mai ales datorită persoanelor care s-au înscris și au ales să vină în aceeastă tabără. Pentru că FĂRĂ oamenii potriviți nu poți avea parte de ceva frumos și de calitate. Oricum și oricât aș scrie, nu pot cuprinde toate pe care le-am făcut împreună în cele patru zile. 

Tabăra de Lectură pentru Adulți iCarte, iParte

Perioada: 16-19 iunie 2023

Localitate: Castelul Sturdza-Miclăușeni, Iași

Participanți: 18

Organizator: iCarte, iParte by Roxana Brănișteanu

Co-organizator: Events by Ioana Gamen

Parteneri: Cărturești Iași, Sedcom Libris, Apă cu Duh, Domeniile Bohotin, Pop-Cola, Terapie prin Caligrafie, I Wood Be, Sloop, Acuarello, Iulius Mall, Vlad Alui Gheorghe, Terapie prin Caligrafie

Foto: Mihai-Tudor Popescu

ZIUA 1, 16 iunie

-18.00 Să ne cunoaștem!

-19.00 Cina

-20.30 Jocuri literare

Programul pentru vineri a fost de sosire la ora 18.00 și de cunoaștere în cadrul unei activități literare. Deși ne-am întâlnit pentru prima dată, am rezonat foarte bine unii cu alții, am râs, am glumit, am povestit despre cărți, personaje, scriitori și ne-am relaxat la un pahar de vin roșu, Poem de Bohotin, un roșu-rubiniu, cu arome de prune uscate. S-a potrivit de minune contextului și jocului ”Ghicește cartea!”:).

ZIUA 2, 17 iunie

-09.30 Stretching

-10.00 – Mic dejun

-11.00 – Vizităm castelul 

-13.00 – Prânz

-14.00 – Atelier de scriere creativă

-17.30 – Book Club

-19.00 – Cina

-20.30 – Foc de tabără + Cântece la chitară

 

Dimineața de sâmbătă am început-o cu 30 de minute de mișcare ușoară și stretching la marginea pădurii. Am luat micul dejun, iar la ora 11.00 am avut rezervare pentru vizită în Castelul Sturdza-Miclăușeni. Mă uit acum la poze, la story-urile de pe Instagram (icarteiparte) și am așa, un sentiment plăcut că NOI, din comunitatea iCarte, iParte, am avut parte de toate acestea. A meritat venirea aici. Să nu credeți că în spate nu am avut multe, multe de rezolvat până ca o astfel de organizare să fie așa cum a fost; ca idee, pregătirea unei tabere îmi ia aproximativ trei luni, dar pe parcurs pot apărea tot soiul de neprevăzute. Important însă e faptul că nimeni n-a simțit nimic – sau dacă s-a simțit, nu a fost ceva neplăcut încât și fie nemulțumitor.

Domnul Sebastian de la Castelul Sturdza-Miclăușeni a fost un ghid care ne-a plăcut mult. Nu doar bine documentat, dar și cu simțul umorului, un bun povestitor care ne-a ținut atenți la tot ce ne-a spus și ce ne-a arătat. Am ieșit din castel și am făcut o scurtă plimbare prin pădure, cu un mic joc de vânătoare de obiective de pe domeniul Miclăușeni, datorită unei hărți pe care mi-au dat-o cei de la castel.

Ziua a continuat cu masa de prânz și Atelierul de scriere creativă. De fiecare dată am un sentiment plăcut cu acest atelier. Sunt oameni care spun de la început că nu se pricep și că n-au nici cea mai mică idee despre ce să scrie, dar apoi scot o poveste pe care o citesc cu voce tare, de față cu ceilalți. Probabil ei nu-și dau seama, însă este un exercițiu foarte bun și provocator. Nu trebuie să devii scriitor ori să faci o meserie din scris, dar scrisul în sine este un bun prieten pentru oricine și are un rol important în relaxarea creierului, eliberându-te de stres. Alături de noi a fost și artistul și poetul Vlad Alui Gheorghe de la trupa Adam’s Nest din Iași, care ne-a ascultat textele și ne-a oferit câteva sugestii. La final, toți am votat și am ales echipa câștigătoare, echipa cu cele mai bune povești. Toți din această echipă au primit un discount de 8% la următoarea tabără de lectură (27-30 octombrie 2023, Sinaia, Vila Camelia by Rina Hotels).

Următoarea activitate a fost Clubul de Lectură, de asemenea nelipsit din cadrul taberelor iCarte. Fără să exagerez, cred că a fost cel mai tare club de lectură dintre toate organizate; mulțumiri și participanților care NU au citit cartea – unii au decis să se apuce de ea în urma dezbaterilor de la acest club. Am avut parte de discuții și dezbateri atât de faine și de interesante, încât și aseară, la două zile distanță de la terminarea taberei, am primit mesaje de la cei care au participat că vor să vină la cluburile pe care le desfășor în București. Cartea aleasă a fost ”La sud de graniță, la vest de soare”, de Haruki Murakami, iar părerile negative la adresa cărții (respectiv a autorului) au fost mai puternice decât cele pozitive. Toate părerile, argumentele și contraargumentele, au fost date cu mult bun simț. Apropo, cuvântul cel mai des folosit, pe care l-am auzit și l-am citit în feedbackurile oamenilor, a fost respectul. Adulți conștiincioși:).

După club am luat cina și am ieșit în grădină pentru focul de tabără, unde ne-am bucurat de cântece la chitară. Am stat până s-a stins focul și am intrat în sala în care am ținut majoritatea activităților, unde am continuat seara.

-E sâmbătă, nu ne spune că mergem la culcare de la ora 22.00! mi-au spus câteva persoane.

Adevărul e că vineri seara am încheiat pe la 22.30. Și eu eram obosită, dar m-am gândit la toți care au venit de pe drum atâția kilometri (București, Pitești, Constanța, Sibiu etc) și știam că urmează o sâmbătă cu multe activități. Așa că sâmbătă seara am încheiat-o ceva mai târziu. Am avut la mine jocul Alias (îl luasem ca back up în cazul în care nu reușeam să facem focul de tabără, dacă ar fi plouat) și am stat până pe la miezul nopții. V-am zis că ne-am distrat continuu:).

ZIUA 3, 18 iunie

-09.30 – Stretching

-10.00 – Mic dejun

-11.00 – Atelier de caligrafie 

-14.00 Prânz

-15.00 Atelier de pictură

-17.00 Citim împreună (fiecare ce carte are la el)

-19.00 Cina

-20.00 – Blind Date with a Book + Jocuri

Cam așa s-a desfășurat ziua de duminică. Cele mai multe emoții le-am trăit cu toții în cadrul atelierului de caligrafie, susținut de Gabriela Zamă, pe care o găsiți în social media ca ”terapie prin caligrafie”. Nu am învățat să scriem (mie abia mi-a ieșit un R amărât, iar pentru B nu am mai avut răbdare), ci a fost mai mut o inițiere în această artă a scrierii caligrafice și puțină practică de liniuțe și cuvinte. Am primit cu toții cadouri, numele nostru scris pe câte un semn de carte, care ne-a plăcut mult și pe care îl vom folosi în cărțile pe care le citim. În același timp, eu m-am oprit din activitate pentru a da un scurt interviu celor de la Pro TV care au dorit să facă o știre din tabără. După masa de prânz, am pictat cu toții pe terasă, cu o prăjitură de casă făcută de cei care se ocupă de Domeniul Miclăușeni, având băuturile reci de la Pop Cola și minunatul sifon Apă cu Duh (neapărat să se extindă oamenii ăștia mai departe de Iași, căci produc un sifon neașteptat de bun). Cei de la Acuarello sunt specializați în tehnica ”pictură pe numele”, iar cu detaliile pe care le-am oferit, ceilalți au putut începe să-și picteze tabloul pe care și l-au ales. Este o activitate de multe ore, dar la final ai un tablou drăguț, muncit de tine. De la tabără la tabără păstrez grupu pe Whatsapp și mai comunicăm diverse. Am primit zilele acestea două poze cu tablouri terminate (mă motivează să mă reapuc și eu de al meu :D).

Ultimele activități din seara de duminică au constat în Blind Date with a Book, un joc drăguț de cărți ambalate (Andra din echipa Ioanei Gamen s-a ocupat cu atenție și a fost foarte creativă; toți am admirat opera ei și aproape ne-a părut rău când am rupt ambalajul – aproape, pentru că de fapt voiam să vedem mai repede ce cărți am nimerit). Am citit fiecare câte puțin, apoi am trecut la alte jocuri literare și psihologice, de cunoaștere interpersonală. Cred că a fost seara în care am râs cel mai mult. Se râde mult în toate taberele, probabil și de aceea plecăm cu doi-trei kilograme în plus.

Cina am luat-o cu ploaia bătând în acoperiș (chiar nu a fost zi în care să nu plouă după-amiază-spre seară), iar la sfârșit le-am oferit celorlalți niște diplome (NE-AM* – m-am gândit că merit și eu; de fapt, mi-a plăcut așa mult formatul diplomei încât am vrut să păstrez și eu amintire). Diplomele conțin blazonul Castelului Sturdza și au au fost cadou din partea Măicuței Parascheva, care se ocupă de îngrijirea castelului și a mănăstirii.

ZIUA 4, 19 iunie

-10.00 – Mic dejun 

-11.00 – Plimbare în sat (cu ghid)

-13.00 Prânz + Feedback 

În ultima zi, am renunțat la sport, pentru că urma să luăm la pas satul Miclăușeni. Am avut un fost învățător care ne-a condus prin sat, apoi am stat la mănăstire și am admirat, printre altele, un lac plin cu nuferi. Am luat masa de prânz, s-au scris feedback-uri (la care am plâns eu puțin mai târziu – pur și simplu de recunoștință, pentru că am avut parte de persoane atât de bune și de potrivite) și ne-am îmbrățișat cu multă căldură. Am văzut bucuria din ochii lor. Știu că ne vom revedea cu alte ocazii:)

Mulțumesc, Ioana Gamen, pentru toate contactele și pentru tot ce echipa ta a reușit să facă pe partea de parteneriate! Totul a fost la superlativ și nu ne-a lipsit nimic, iar locul ales, așa cum am simțit de când mi-ați spus de el, a fost exact ce trebuia pentru această tabără de lectură, ajunsă la a treia ediție. Să ne revedem cu bine la noi evenimente! Iași este un oraș superb și abia aștept să revin la voi!

GALERIE FOTO 1

GALERIE FOTO 2

Articolul precedent Tabara iCarte, iParte ZIUA 3 – Satul Cobor
Articolul următor BOOKS and WINE by iCarte, iParte
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.