AcasăReteteAceasta e cea mai bună supă de ceapă. Românească, nu franţuzească!

Aceasta e cea mai bună supă de ceapă. Românească, nu franţuzească!

Published on

spot_img
onion sprouts on white background.
onion sprouts on white background.

Multă lumea vobeşte despre supa de ceapă, care provine din Franţa, însă despre ce am să vă scriu eu în următoarele rânduri este cu totul altceva. Eu nu o am din Franţa, ci de la ţară. Iar la noi, la ţară,  nu ştia mamaie, tataie sau vreo altă bătrânică de pe-acolo despre supa franţuzească. Chiar consider ciorba de ceapă un fel de mâncare populară, dar dacă vreţi să sune mai elegant, atunci îi putem spune supă de ceapă.

Într-adevăr, ptrivit legendelor istorice, această supă de ceapă a fost preparată, prima şi prima dată, de către Regele Ludovic al XV-lea al Franţei. Pe când se afla în cabana sa de vânătoare, s-a tezit deodată că nu mai avea nimic de mâncare în afară de… ceapă, unt şi şampanie, trei ingrediente pe care le-a combinat astfel încât a ieşit denumirea aceasta, de supă de ceapă franţuzească.

Se spune despre ea că este mâncarea săracului, din cauza faptului că este făcută cu ceapă, o legumă pe care a avut-o toată lumea din belşug. Însă dacă o faci precum Ludovic, cu şampanie, mă îndoiesc că intră în categoria mâncărurilor ieftine.

Sunt două categorii, în funcţie de poftă şi de diversificare. Poţi prepara o dată supa de ceapă franţuzească, iar într-o altă dată, supa de ceapă românească.

Ingrediente:

două cepe (roşie + albă)

un morcov

un ardei gras alb

o jumătate de păstârnac

o jumătate de rădăcină de pătrunjel

o linguriţă unt

o linguriţă ulei de măsline

o lingură bulion

o crenguţă cimbru

puţin Delikat, piper, sare

Preparare:

Se pune untul la topit într-o crăticioară apoi se adaugă uleiul de masline. Nu se lasă la încins prea mult pentru că apoi se arde ceapa. Se adaugă ceapa tăiată solzi, oprindu-se o jumătate de ceapă albă. După puţin timp, când ceapa s-a înmuiat un pic, se adaugă restul legumelor, pe rând, amestecându-se în continuare, iar apoi bulionul. Se toarnă apă peste ele şi se lasă la fiert. După un sfert de oră, se adaugă şi jumătatea de ceapă oprită, care a fost făcută înainte pe grill. O să-i dea un gust deosebit ciorbiţei noastre. Tot atunci, se pun şi cimbrul cu delikatul. La final, sarea şi piperul, ingredientele magice care dau gust mâncării (când spun Delikat, mă refer la un praf de Vegeta).

Lângă bolul cu ciorbă de ceapă, pune şi puţină smântână pe o farfurioară. Chiar dacă nu pui în ciorbă, merge de minune să mănânci cu pâine, în timp ce serveşti din ciorba pe care tocmai ai terminat-o.

Poftă bună şi un weekend de vis! 🙂

 

Ultimele Articole

SINGLES PARTY: O noapte memorabilă în București

Singles Party, exact așa cum îi spune și numele, este o petrecere concepută pentru...

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

Books and Wine: O seară de poveste în București

Books and Wine a avut a III-a ediție și ne-a oferit o seară magică,...

More like this

Desertul preferat al lui Ludovic al XIV-lea: Portocale învelite în caramel

Curtea Regală a Franței a fost întotdeauna cunoscută în toată Europa pentru excese, îndeosebi...

“Desfrâu” culinar: Mâncare chinezească cu soia și ciuperci

Mi-am propus să mănânc cât mai multă soia. Toată săptămâna următoare îndeosebi. Nu am...

Ce mâncăm duminica? Cea mai bună rețetă cu spanac

Pe cât este de sănătos, pe atât de mult îmi displace spanacul. Cel puțin...
error: Content is protected !!