Acasă Descopera Cultura generala Efectele adverse ale consumului excesiv de cafea

Efectele adverse ale consumului excesiv de cafea

0
Efectele adverse ale consumului excesiv de cafea
Sursa foto: .hobokenlife.co

Milioane de oameni din întreaga lume își încep ziua bând o ceașcă de cafea. Ei cred că această băutură îi energizează și îi ajută să reziste întreaga zi, dar ce se întâmplă cu persoanele care beau zilnic chiar și trei-patru cești de cafea? Cunosc ei problemele de sănătate pe care le pot dezvolta în timp?

Cafeina, cel mai important ingredient din cafea, poate într-un scurt interval să trezească creierul, oferind astfel un sentiment temporar de prospețime. În timp ce acest lucru este valabil pentru dozajul recomandat zilnic (300-400 mg de cafeină pentru adulții sănătoși), ingerarea unei cantități mari de cafeină poate provoca anumite efecte negative în organism.  Iată care sunt efectele adverse ale consumului excesiv de cafea:

Insomnie

Principalul efect secundar pe care-l provoacă consumul excesiv de cafea este insomnia. Cafeina are rolul de a menține creierul activ și în alertă. Așadar, este normal ca acest ingredient special să se găsească în cafea sau ciocolată. Dar el interferează cu hormonii somnului când este consumat înainte de culcare, apoi îți este imposibil să dormi.
De asemenea, cafeaua băută în exces în timpul zilei poate produce agitație, provocând astfel insomnia. De aceea, persoanele care trebuie să stea treze noaptea consumă băuturi energizante. Dar, în timp, îți va fi imposibil să adormi, ceea ce duce la o productivitate mai scăzută a muncii și stilul de viață va deveni unul nesănătos.

Provoacă hipertensiune arterială

Este posibil ca oamenii care beau multă cafea să ajungă să sufere de hipertensiune arterială. Studiile arată că există o creștere anormală a tensiunii arteriale. Când aterele se dilată, rezultă tensiunea arterială crescută, care este cauzată de cantitatea mare de cofeină. Ingredientul principal din cafea – cofeina – poate bloca hormonii care stimulează fluxul sangvin, limitând cantitatea de sânge transportată la nivelul întregului organism.

Afectează menstruația

Menstruația neregulată sau crampele menstruale dureroase pot fi efecte secundare ale consumului excesiv de cafeină. Constricția vaselor de sânge are ca rezultat, de obicei, crampele menstruale. Deoarece cofeina este responsabilă de reținerea sodiului și lichidelor în organism, există riscul ca fluxul vaselor de sânge să fie îngreunat, provocând astfel acele crampe dureroase în timpul menstruației.

Crește riscul de diabet

Cafeina afectează nivelul de glucoză, crescând riscul de a suferi de diabet tip II. În plus, producția de insulină poate scade, ducând la creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce, la rândul său, poate duce la diabet.

În concluzie, deși cantitatea moderată a consumului de cafea are avantajele sale, consumul exagerat poate afecta starea de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!