Acasă Arhiva Cartea săptămânii: IKIGAI – Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită

Cartea săptămânii: IKIGAI – Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită

1
Cartea săptămânii: IKIGAI – Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită
Cartea săptămânii: IKIGAI - Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită

Într-o noapte ploioasă, într-una din multele taverne din Tokyo, Hector Garcia și Francesc Miralles au lăsat deoparte cei 10.000 de kilometri care îi despărțeau (pentru că unul locuia de peste zece ani în Toyo, iar celălalt în Barcelona) și s-au apucat să scrie această minunăție de carte ce nu ar trebui să lipsească din bibiotecile noastre. Departe de mine gândul de a trăi precum japonezii. Stilul lor de viață e prea simplist, prea minimalist. Însă anumite sfaturi, idei, concepte, principii merită luate în considerare. Nu pentru a trăi peste 100 de ani (sau 1000, după cum glumesc cu o prietenă care-mi spune că eu am să trăiesc 1000 de ani, iar ea 1001 😅), ci pentru pentru a te bucura la orice vârstă de ceea ce vrei să primești de la viață, pentru a învăța să găsești frumusețea în imperfecțiune, dar mai ales  pentru a-ți descoperi ”ikigai-ul” sau, cum numesc francezii, acel ”raison d etre”. Și, nu în ultimul rând, pentru a-ți reaminti că nu ai nevoie de multe lucruri pentru a fi fericit :).

”Odată ce ți-ai descoperit ikigai-ul, trebuie să-l urmezi și să-l cultivi în fiecare zi pentru a da un sens existenței tale. În momentul în care viața ta are o semnificație, activitatea cea mai de rutină devine un flux plăcut, tot așa cum caligraful se află în fața pânzei sale ori bucătarul pregătește cu dragoste sushi, chiar și după jumătate de secol, comesenilor.”

Despre ”IKIGAI – Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită” am menționat săptămâna trecută, când am scris un articol pe care mi l-am dedicat mie însămi, de ziua mea, pe 3 mai :). Ikigai este un concept din Ţara Soarelui Răsare şi s-ar traduce prin ”fericirea de a fi mereu ocupat”. Are legătură cu logoterapia sau căutarea sensului vieţii (vedeți AICI – recenzie la cartea lui Viktor Frankl, ”Omul în căutarea sensului vieții”) şi este principala explicaţie pentru longevitatea japonezilor.

”Noi, oamenii, continuăm să căutăm un sens pentru ceea ce facem și ceea ce trăim. Ne punem întrebări cum ar fi: Care este sensul vieții mele? Să trăiesc cât mai mult sau să am o misiune importantă în această lume? De ce există oameni care știu ce vor și trăiesc cu pasiune, în timp ce alții lâncezesc în confuzie?”

Pentru a trăi mult, trebuie să fii mereu activ, spun japonezii. Cam despre asta e vorba și în carte. Sigur că, fizic, nu poți fi întotdeauna activ, dar important este ca mintea să-ți fie activă, să fie dornică de a învăța continuu. Tot ei, japonezii, sunt fericiți să lucreze în grădină până la vârste înaintate, găsind bucurie în orice îndeletnicesc. Chiar și la 90 de ani +.

 

Cele 5 regiuni în care trăiesc cele mai longevive persoane din lume

  1. OKINAWA (Japonia). Majoritatea consumă doar legume cât mai multe și tofu și mănâncă din farfurii mici.
  2. SARDINIA (Italia, provincia Nuoro-Ogliastra). Legume și vin, iar comunitățile sunt foarte unite.
  3. LOMA LINDA (California).
  4. PENINSULA NICOYA (Costa Rica). Cei mai mulți au peste 90 de ani și se trezesc în fiecare dimineață, la ora 05.30, ocupându-se de muncile câmpului.
  5. ICARIA (Grecia), denumită și ”insula longevității”.

Autorii s-au oprit la prima regiune, deoarece aici trăiesc cei mai longevivi oameni. Secretul acestora este dat de regimul alimentar, mișcarea, deținerea unui scop în viață (un ”ikigai”) și a unor legături sociale puternice (adică mulți prieteni și relații bune în cadrul familiei). O zicală importantă în Okinawa este ”Stomacul la 80%”. Adică să nu mănânci niciodată până la sațietate. Dieta lor este bogată în tofu, cartof dulce, pește (de trei ori pe săptămână) și multe legume (300 de grame pe zi).

”Dacă ești supărat și vrei să te bați cu cineva, reflectează trei zile înainte să ajungi la confruntare. După trei zile, emoția intensă a dorinței de a te bate va fi dispărut în mod firesc” (Morita).

În carte vom vedea câteva sfaturi date de campionii longevității, persoanele supercentenare, care au trăit mai mult decât indica speranța medie de viață.

Misao Okawa (117 ani):

”Mâncați și dormiți și veți trăi mulți ani. Trebuie să învățați să vă relaxați”

în 1898, când Spania a pierdut Cuba și Filipinele, iar SUA au anexat Hawaii și au lansat Pepsi-Cola, se năștea această femeie, care, întrebată care este secretul vieții sale îndelungate, a răspuns cu un excelent simț al umorului: ”Și eu mă întreb”. Iar atunci când spcialiștii erau curioși de cum se îngrijea, aceasta le răspundea simplu: ”Mănânc sushi și dorm”. Ce viață simplă și frumoasă, nu? 🙂

Maria Capovilla (116 ani):

”Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să nu mănânc carne toată viața”

Eu, printre cele mai carnivore persoane din lume 😁, am ajuns să mănânc din ce în ce mai puțină carne (încă îmi plac micii de mor!). Nu mi se trage de la cartea de față, ci din cauza unei gastrite care mi-a tot dat bătăi de cap. Nu credeam să spun asta vreodată, dar văd că organismul meu funcționează foarte bine și fără carne. Nu stau multe zile așa. După trei zile, simt nevoia de a mânca, fie fiartă, fie pe grătar sau la cuptor. Însă mi se pare fantastic faptul că am început să o reduc din alimentația mea.

Jeanne Calment (122 de ani)

”TotUl este bine”

Femeia asta chiar nu s-a abținut de la aproape nimica. a dus o viață plăcută și a murit din cauze naturale. Până la 100 de ani a mers cu bicicleta, la 110 ani a acceptat să meargă la azil după ce a provocat, din greșeală, un ic incendiu în apartament, iar la 120 de ani s-a lăsat de fumat doar din cauza faptului că avea probleme în a-și duce țigara la gură din cauza cataractei. Buna dispoziție a însoțit-o la fiecare pas și, probabil, acesta este motivul longevității sale: ”Nu văd bine, aud prost, nu pot să simt nimic, dar totul este bine”.

Sunt nouă capitole în cele 170 de pagini și sigur nu veți regreta citind ”IKIGAI – Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”. Autorii au dat titluri sugestive pentru fiecare capitol în parte:

I. Filozofia Ikigai – Arta de a fi tânăr și la bătrânețe

II. Secrete antiaging – Factori cotidieni care favorizează o viață lungă și plăcută

III. Maeștri ai vieții îndelungate – Mărturii ale celor mai longevive persoane

IV. De la logoterapie la ikigai – De ce e important să dai un sens vieții pentru a trăi mult și bine

V. Să intri în flux cu fiecare activitate – Cum să transformi munca și timpul liber într-un spațiu de evoluție

VI. Sfaturi ale persoanelor de peste 100 de ani – Tradiții și învățături din Ogimi

VII. Regimul alimentar ikigai – Ce beau cele mai longevive persoane din lume

VIII. Mișcarea ușoară înseamnă o viață mai lungă – Exercițiu din Orient, utile pentru sănătate și longevitate

IX. Reziliența și wahi-sabi – Cum să facem față problemelor și schimbărilor vieții fără să îmbătrânim din cauza stresului și anxietății

În fiecare capitol citești ceva ce poate deja știai. Și îți spui, încă o dată, cât de simplu e să fii fericit. Chiar și atunci când trebuie să faci activități cotidiene. Știați că Bill Gates spală vasele aproape în fiecare seară? La naiba, este una dintre cele mai bogate persoane din lume și choar nu are de ce să spele vase! Cu toate astea, el preferă să o facă. Spune chiar că îi place, că îl ajută mult să se relaxeze și să-și pună ordine în gânduri, ba chiar urmează un algoritm, niște reguli pe care el singur le-a impus: întâi spală farfuriile, apoi furculițele și tot așa. E una dintre micile lui bucurii.

Cei doi autori ai cărții spun că metoda Ikigai oferă un instrument care-ți va revoluționa viitorul, ajutându-te să-ți înțelegi trecutul, ca să trăiești în prezent așa cum dorești. Eu rareori citesc cărți motivaționale sau de dezvoltare personală. N-o fac pentru că n-am timp. Puținul timp pe care îl aloc cititului prefer să fie pentru diverse romane, povești care să mă facă să vibrez, să-mi facă pielea găină. Dar cea despre care v-am vorbit azi merită, într-adevăr, citită. Mai este una pe care o caut, scrisă tot de H.Garcia și F.Miralles, cu titlul “IKIGAI – Metoda japoneză de descoperire a scopului în viață”. Lectură plăcută! 😊

UPDATE, 21.05.2019. Am revenit cu un nou vlog :).

Articolul precedent Mierea şi minunile ei, pentru un ten perfect sănătos
Articolul următor Netflix | Filmul de weekend: Bunul samaritean
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!