Acasă Citate Testul lui Socrate

Testul lui Socrate

1
Testul lui Socrate

socrate

Odată, a venit un om în grabă la Socrate, zicându-i:
– Ascultă, Socrate, trebuie sa-ţi spun că prietenul tău…
– Stai, l-a întrerupt inţeleptul. Ai trecut prin cele trei site ceea ce vrei să-mi spui?
– Trei site? a întrebat celălalt plin de uimire.
– Da, dragul meu; trei site! Să vedem dacă ceea ce vrei să-mi istoriseşti poate să treacă prin cele trei site. Prima este sita adevărului. Ai verificat dacă tot ceea ce vrei să-mi istoriseşti este adevărat?
– Nu, am auzit şi eu povestindu-se şi…
– Aha! Precis însă că ai folosit-o pe cea de-a doua sită. Ceea ce vrei să-mi relatezi, dacă nu este adevărat, măcar este un lucru bun?
Celălalt răspunde ezitând:
– Nu; dimpotrivă…
– Atunci, l-a întrerupt din nou înţeleptul, hai să încercăm a treia sită. Ceea ce vrei să-mi comunici este un lucru necesar?
– Nu tocmai.
– Atunci, zâmbi Socrate, dacă ceea ce vrei să-mi spui nu este nici adevărat, nici bun şi nici necesar, las-o baltă şi nu mă mai împovăra şi pe mine.

Eu am fost odată ca acest om. De fapt, hai să nu o mai dau cotită. Încă mai sunt aşa. Nu verific informaţia din trei surse, aşa cum am învăţat în facultate, ba chiar duc vorba mai departe cu scuza că vreau să aflu adevărul. Sunt şi lucruri pe care ştiu să le ţin pentru mine, atâta vreme cât acestea intră la categoria „secrete”. Dar recitind cele scrise mai sus, mă gândesc de vreo două ori înainte de a-mi da drumul la gură…

Articolul precedent Pipote „beţive” cu garnitură de ciuperci
Articolul următor Oamenii nu se schimbă.
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!