O singură dată am făcut mucenici. Cred că aveam vreo 15 ani pe atunci. Mie îmi plac cei fierți, gen „ciorbiță”, așa cum am trecut și în titlu. Nu zic că-mi displac cei modovenești, mari și copți în cuptor. Dar cei despre care scriu sunt preferații mei. Aceste 8-uri micuțe, care, în combinație cu nuca și coaja de lămâie, au un gust demențial, au fost cumpărați din comerț. Nu i-am făcut eu, ci vecina mea, în vârstă de 80 de ani, iar rețeta este a ei, eu nu am adus nimic din cunoștințele mele. Doar m-am dus seara, dupa serviciu, și am luat oala cu mucenici :).
Ingrediente
mucenici (o punguță)
2 l apă
5-6 linguri nucă pisată
arome (coajă rasă de lămâie, rom, vanilie – câte puțin din fiecare, mai mult lămâia să predomine)
scorțișoară
Preparare
Se pune apa la fiert cu zahăr și puțină sare, iar apoi se adaugă mucenicii, care se lasă in jur de 15 minute, la foc mic (dacă dați focul tare, se vor sfărâma). Apoi se iau de pe foc și se adaugă mirodeniile. Iar pe deasupra se presară scorțișoara.
Și asta e tot. Simplu de făcut și delicioși. Puteam să fac și eu, dar asta ar fi însemnat ca aseară să fi stat acasă :).
Haideți, să avem o zi frumoasă, cu o seară de băut 40+ pahare de ce-o vrea fiecare. Eu asta am visat, că ajunsesem la al 21-lea păhărel de „ceva”, nu-mi amintesc ce beam, dar știu că eram la un concurs :D.