Acasă Retete Desertul preferat al lui Ludovic al XIV-lea: Portocale învelite în caramel

Desertul preferat al lui Ludovic al XIV-lea: Portocale învelite în caramel

0
Desertul preferat al lui Ludovic al XIV-lea: Portocale învelite în caramel

Curtea Regală a Franței a fost întotdeauna cunoscută în toată Europa pentru excese, îndeosebi pentru ”dezmățul” culinar. Petrecerile de la Versailles se întindeau zile si nopți în șir, iar ”Regele Soare”, a cărui domnie a stat sub semnul opulenței și al belșugului, a avut întotdeauna mese extravagante, și nu doar la petreceri. El mânca așa la fiecare masă. Îi plăcea să fie bine tratat. Desigur, în timp ce regele mânca un stol de lebede și stătea pe scaune aurite, oamenii de rând abia aveau un colț de pâine. Cei 72 de ani de domnie ai lui Ludovic al XIV-lea au stat sub un continuu paradox, având în vedere că locuitorii Franței trăiau la limita existenței.

Ludovic al XIV-lea adora portocalele. Îi plăcea mirosul atât de mult încât a adus portocali la curte. Rețeta de mai jos era preferata lui. Nu exista masă la care să nu aibă portocale învelite în caramel.

Se pune zahăr la topit, iar apoi se toarnă de sus peste portocalele curățate de coajă și, eventual, tăiate pe jumătate (eu prefer să tai portocala felii mai groase, pe rotund). Da, seamănă cu merele în caramel, așa-i? Ei, dar Regelui i se mai punea ceva peste acele portocale stropite bine cu zahărul topit și fierbinte. Ghiciți? 🙂

Ei bine, foiță de aur! Nu putea mânca fără aceea, doar el era ”Statul”. Iar el nu putea mânca identic cu muritorii de rând. Măi, Ludovice, măi… :).

Articolul precedent “Desfrâu” culinar: Mâncare chinezească cu soia și ciuperci
Articolul următor Testul de luni este aici! Eu ți-am pregătit 10 întrebări, dar tu știi cele 10 răspunsuri?
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!