Acasă Retete Din bucătăria franceză: Potage Parmentier

Din bucătăria franceză: Potage Parmentier

0
Din bucătăria franceză: Potage Parmentier

Nu-mi plăceau supele-cremă. Da’ deloc! Iar acum sunt înnebunită, mai ales că am învăţat să le şi prepar. Bucătăria franceză este la fel de diversă ca şi cea chinezească. Evident că eu nu aleg niciodată reţete sofisticate, care să mă ţină ore întregi în bucătărie, ci pe acelea simple şi savuroase.

Şi pentru că vorbeam de supă-cremă, vă ofer reţeta pentru supa de bază a francezilor, Potage Parmentier, adică supă-cremă de praz şi cartofi. Nu ştiu dacă este cea originală, eu am ales dintre reţetele de pe net pe cea mai potrivită pentru mine.

500 g cartofi (de preferat, albi)

3-4 fire praz

100 g unt

pătrunjel, cimbru, o frunză de dafin

2 litri de apă (sau supă de pui)

4-6 linguri de smântână

sare, piper

crutoane și hasmațuchi

Prazul se curăţă şi se toacă mărunt, apoi se căleşte în unt. Peste praz se adaugă cartofii tocaţi cubuleţe, se stinge cu apa/supa, adăugându-se pătrunjelul, cimbrul, foaia de dafin, sarea şi piperul. Oala se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic, pentru 30-40 min. Se strecoară supa şi se elimină bouquet-ul, se pasează cartofii și prazul, după care se pun din nou în supă, împreună cu smântâna. Se încălzeşte totul la foc mic, până începe să fiarbă cu clocote mici, amestecând tot timpul. Eventual, se poate trece trece totul la final prin sita fină. Se pune în farfurii, se adaugă puţin pătrunjel şi hasmaţuchi (dacă găsiţi; eu n-am dat de planta asta, deci am sărit peste) şi se serveşte, ca orice supă-cremă, cu crutoane.

Voi ce supe creme preparaţi?

Sursa foto: recipe.latimes.com

Articolul precedent În timp ce unii vânează Pokemoni, alţii vânează… cărţi!
Articolul următor De ce e bine să dormi dezbrăcată?
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.