Acasă Descopera Cultura generala Endometrioza, boala silențioasă despre care trebuie să afli mai multe

Endometrioza, boala silențioasă despre care trebuie să afli mai multe

0
Endometrioza, boala silențioasă despre care trebuie să afli mai multe
Sursa foto: verywell.com

Endometrioza nu este o menstruație simplă dureroasă – ea este o afecțiune inflamatorie care se poate dezvolta în peritoneu, ovare, intestine și chiar în vagin, ceea ce crește riscul de infertilitate. Femeile care suferă de această boală se pot confrunta cu depresie, oboseală și durerea provocată de incapacitatea de a nu putea avea copii.

Endometrioza nu este ușor de diagnosticat

Există multe femei care merg la medicul ginecolog, fără să știe cauza durerii. Ele se confruntă cu sângerări excesive, cicluri anormale sau chiar infertilitate. Aceste simptome pot să apară odată cu primele menstruații. Singurele modalități prin care endometrioza poate fi dignosticată sunt: o laparoscopie pelviană sau o ecografie transvaginală.

Simptomele afecțiunii sunt diferite

Endometrioza nu se caracterizează doar prin perioade dureroase de menstruație sau infertilitate. Alte simptome asociate acestei boli sunt:
– Ovulație dureroasă
– Durere în timpul sau după sex
– Sângerări anormale
– Durere pelvină cronică
– Oboseală

Endometrioza nu este sinonimă cu infertilitatea

Aceasta este o informație importantă pentru femeile care au aflat că suferă de endometrioză. Între 30% și 40% dintre femeile care suferă de endometrioză nu vor putea avea copii în mod normal. Dar, cu ajutor medical, cresc șansele de a rămâne însărcinată.

Una din zece femei suferă de endometrioză

Endometrioza este o boală cu cauze necunoscute. Însă specialiștii susțin că există o predispoziție genetică. Printre factorii care pot provoca endometrioza, se numără: prima menstruație prematură, cicluri regulate, dar scurte (mai puțin de 27 de zile), menstruații care durează mai mult de o săptămână, întârzierea menopauzei.

Este o boală inflamatorie sau o boală autoimună?

Endometrioza este o boală inflamatorie care afectează sistemul imunitar. Dar chiar și așa, medicii spun că nu este o afecțiune autoimună.

Endometrioză se manifestă diferit

Endometrioza afectează fiecare femeie în mod diferit, dar asta nu înseamnă că un tratament nu va funcționa la fel de bine pentru toți pacienții. Există femei care au probleme, dar sunt și unele care nu se confruntă cu durere sau alte simptome.
Endometrioza este o boală care trebuie înțeleasă. Cea care suferă de ea are nevoie de o mai bună înțelegere și, mai presus de toate, de respect, sensibilitate și un bun suport psihosocial. În acest fel, afecțiunea nu va fi asociată cu singurătatea și respingerea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!