AcasăFilmeFilmul de weekend: Lebăda neagră

Filmul de weekend: Lebăda neagră

Published on

spot_img

Știți „Lacul Lebedelor” a lui Ceaikovski, unde o tânără feciorelnică și frumușică este închisă în trupul unei lebede, așteptând ca iubirea unui prinț să rupă vraja și să o elibereze. Prințul apare și este și îndrăgostit, însă, chiar înainte ca acesta să-și declare dragostea, geamăna ei, care este total opusă, pasională, nebună, senzuală, machiavelică, îl seduce pe prinț. Devastată, Lebăda albă se aruncă de pe o stâncă și moartea este cea prin care își găsește libertatea.

În acest film, Nina (Natalie Portman, care aproape că face tot filmul să fie extraordinar de bun), la cei 28 de ani pe care îi are, este o balerină cuminte, timidă şi fricoasă, asta mai ales din cauza mamei ei, care a avut cândva aceeaşi meserie, dar a renunţat pentru a avea un copil – pe Nina. Thomas, coregraful, o vrea în ambele roluri, pentru că decide să pună în scenă „Lacul Lebedelor” într-o interpretare cum nu s-a mai jucat vreodată: aceeaşi Lebădă albă să joace şi rolul Lebedei negre. Portman este superbă și își joacă rolul excepţional, reuşeşte să interpreteze absolut impecabil schimbările de personalitate ale Ninei. O vedem automutilându-se, provocându-şi nişte zgârieturi pe corp de toată frumuseţea.

Cu greu, făcând eforturi uriaşe, fata reuşeşte să scoată la suprafaţă latura ei demonică, jucând impecabil ambele roluri. Ca şi în povestea originală, eroina noastră moare. Sub ropote de aplauze, ultimele ei cuvinte sunt acestea: „Am simţit-o. Am atins perfecţiunea”.

Filmul urmăreşte evoluţia Ninei, prea puţin a carierei, ci mai degrabă redescoperirea de sine, îndeosebi pe plan sexual. Sunt momente în care nu-ţi dai seama sigur dacă ceea ce se petrece reprezintă halucinaţiile Ninei sau chiar se întâmplă toate acelea.

Nu pot să nu vă spun că în acest film joacă şi frumoasa născută în Cernăuţi, Mila Kunis (Lilly, în film). Mult mai senzuală şi mai deschisă, atât în ceea ce priveşte dansul, cât şi în viaţa de zi cu zi, Lilly îi arată Ninei o altă parte a vieţii (le vedem pe cele două într-o scenă plină de erotism, sărutându-se şi mângâindu-se, iar Nina învaţă să se masturbeze, eliberând tot ce ţinea ascuns).

Încă de când am văzut trailerul şi a apărut scris mare Darren Aronofsky, am ştiut că trebuie săvăd acest film pentru că este unul de nota 10. Regizorul care s-a făcut remarcat cu „The Wrestler” („Luptătorul”) ne-a adus acest film răscolitor, pe care vi-l recomand.

PS: Dacă tot am dat în filmul ăsta peste actriţa aceasta cu chip drăguţ, Natalie Portman, cred că am să revăd „Leon”, filmul în care a jucat la vârsta de 12 sau 13 ani, cu o maturitate uimitoare, făcând un rol de zile mari. Iar Jean Reno se regăseşte şi el printre actorii mei preferaţi :).

Ultimele Articole

RECENZIE O fată pe nume Willow

O fată pe nume Willow este o poveste deosebită și, cel mai important, poate...

Lista mea de cărți de 4500 de euro

Lista mea de cărți de 4500 de euro! Am făcut un video pe YouTube...

Book Club by iCarte, iParte

Am ajuns la Ediția cu nr. XXV la Book Club by iCarte, iParte, de...

BOOKS and WINE by iCarte, iParte

Books and Wine este un concept unic în România, care, la fel ca toate...

More like this

TU Ai văzut serialul ”YOU” de pe Netflix?

TU poate ești un cinefil mai mare decât mine, dar eu rar aleg să...

”Vrei CARTE? Ai parte!” 2+1 GRATIS pe Libris și Elefant

În sfârșit, cei de la Elefant au revenit cu oferta 2+1 pe care abia...

Ce filme și seriale adaptate după cărți vor apărea în 2021

Lupta dintre carte și film continuă! Evident, între cărțille și filmele adaptate... unde părerile...
error: Content is protected !!