Acasă Filme Filmul de weekend: Lebăda neagră

Filmul de weekend: Lebăda neagră

0
Filmul de weekend: Lebăda neagră

Știți „Lacul Lebedelor” a lui Ceaikovski, unde o tânără feciorelnică și frumușică este închisă în trupul unei lebede, așteptând ca iubirea unui prinț să rupă vraja și să o elibereze. Prințul apare și este și îndrăgostit, însă, chiar înainte ca acesta să-și declare dragostea, geamăna ei, care este total opusă, pasională, nebună, senzuală, machiavelică, îl seduce pe prinț. Devastată, Lebăda albă se aruncă de pe o stâncă și moartea este cea prin care își găsește libertatea.

În acest film, Nina (Natalie Portman, care aproape că face tot filmul să fie extraordinar de bun), la cei 28 de ani pe care îi are, este o balerină cuminte, timidă şi fricoasă, asta mai ales din cauza mamei ei, care a avut cândva aceeaşi meserie, dar a renunţat pentru a avea un copil – pe Nina. Thomas, coregraful, o vrea în ambele roluri, pentru că decide să pună în scenă „Lacul Lebedelor” într-o interpretare cum nu s-a mai jucat vreodată: aceeaşi Lebădă albă să joace şi rolul Lebedei negre. Portman este superbă și își joacă rolul excepţional, reuşeşte să interpreteze absolut impecabil schimbările de personalitate ale Ninei. O vedem automutilându-se, provocându-şi nişte zgârieturi pe corp de toată frumuseţea.

Cu greu, făcând eforturi uriaşe, fata reuşeşte să scoată la suprafaţă latura ei demonică, jucând impecabil ambele roluri. Ca şi în povestea originală, eroina noastră moare. Sub ropote de aplauze, ultimele ei cuvinte sunt acestea: „Am simţit-o. Am atins perfecţiunea”.

Filmul urmăreşte evoluţia Ninei, prea puţin a carierei, ci mai degrabă redescoperirea de sine, îndeosebi pe plan sexual. Sunt momente în care nu-ţi dai seama sigur dacă ceea ce se petrece reprezintă halucinaţiile Ninei sau chiar se întâmplă toate acelea.

Nu pot să nu vă spun că în acest film joacă şi frumoasa născută în Cernăuţi, Mila Kunis (Lilly, în film). Mult mai senzuală şi mai deschisă, atât în ceea ce priveşte dansul, cât şi în viaţa de zi cu zi, Lilly îi arată Ninei o altă parte a vieţii (le vedem pe cele două într-o scenă plină de erotism, sărutându-se şi mângâindu-se, iar Nina învaţă să se masturbeze, eliberând tot ce ţinea ascuns).

Încă de când am văzut trailerul şi a apărut scris mare Darren Aronofsky, am ştiut că trebuie săvăd acest film pentru că este unul de nota 10. Regizorul care s-a făcut remarcat cu „The Wrestler” („Luptătorul”) ne-a adus acest film răscolitor, pe care vi-l recomand.

PS: Dacă tot am dat în filmul ăsta peste actriţa aceasta cu chip drăguţ, Natalie Portman, cred că am să revăd „Leon”, filmul în care a jucat la vârsta de 12 sau 13 ani, cu o maturitate uimitoare, făcând un rol de zile mari. Iar Jean Reno se regăseşte şi el printre actorii mei preferaţi :).

Articolul precedent Nimeni nu are dreptul să numească o femeie „curvă”
Articolul următor Iubirea pare frumoasă în pozele de pe Facebook, iar familia, un rai photoshopat…
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!