Acasă Carti Carti dezvoltare personala INTERVIU | Khalid Siddiqui: „Munca dă roade, dar e important să ai noroc”

INTERVIU | Khalid Siddiqui: „Munca dă roade, dar e important să ai noroc”

1
INTERVIU | Khalid Siddiqui: „Munca dă roade, dar e important să ai noroc”

Continuăm seria de interviuri cu oamenii de succes din Genpact :).

Khalid Siddiqui, vicepreşedinte OPS, consideră că oricine poate avea succes în viaţa profesională atâta vreme cât este sincer cu el însuşi. Curiozitatea este o altă calitate care, în opinia sa, poate ajuta pe cineva să progreseze. Nu îi este frică să îşi asume riscuri, să muncească şi să faca sacrificii. În acelasi timp, menţionează că cea mai importantă investiţie este aceea de a petrece timp cu familia. Despre cariera sa şi despre cum s-a adaptat într-o ţara complet diferită de cea natala puteţi afla în interviul de mai jos:).

Roxana BAi  o experienţă vastă în domeniul Order to Cash. Spune-ne, te rog, de ce acest domeniu este vital într-o companie atât de importantă precum Genpact ?

Khalid SDacă te uiţi la nevoia de a cumpăra cafea, ceai, mâncare sau a plăti chirie pentru o casă trebuie să deţii un instrument financiar foarte important: bani. Noi ajutăm clienţii să înţeleagă cum să obţină aceşti bani pe care să îi investească în viitor, în dezvoltare şi le acordăm un proces de valoare. Asta ne permite să consolidăm inovaţiile şi tehnologiile care să ne transforme afacerea, iar procesele să devină competitive în dinamica turbulenta actuală. Cum se spune, „Banii vorbesc”.

Roxana BAi lucrat cu o mulţime de clienţi până acum. Care ar fi factorii care îi determină să folosească serviciile noastre pe termen lung?

Khalid S Este ca şi cum ai fi căsătorit cu sufletul tău pereche şi faci jurământul de a fi împreună „la bine şi la rău, în sărăcie sau bogăţie, prin boală sau sănătate până când moartea vă va despărţi”.  Fiecare companie se întreabă: Eşti un partener de încredere? Cuvântul „încredere” este foarte important. Am încredere că te vei ocupa de afacerile mele aşa cum trebuie? Am încredere că mă vei ajuta să iau decizii ? Putem să facem faţă împreună provocărilor? Consider că a fi un partener de nădejde presupune să deţii sinergia de a lucra împreună asupra unei viziuni şi misiuni comune.

„POŢI FI GENERALUL ARMATEI SAU DOAR UN SOLDAT”

Roxana BSpune-ne, te rog, calităţile esenţiale ale unui angajat care vrea să evolueze.

Khalid S Aş spune că integritatea este prima şi cea mai importantă calitate. Trebuie să fii onest cu tine în privinţa competenţelor tale şi să înveţi mereu lucruri noi pentru a-ţi îmbunătăţi abilităţile. Fii onest, pentru că, fără valori puternice, eşti nimic. De asemenea, trebuie să fii curios şi să explorezi, să străbaţi ape nedescoperite, să încerci lucruri noi. Poţi fi ori un general de armată, ori un simplu soldat. Totul e în funcţie de ce decizi. Totul stă în cum te setezi mental, e important să fii cu picioarele pe pământ şi să ai abililitatea de a învăţa, precum şi dezvăţa.
Nu în ultimul rând, trebuie să ai noroc. Şi când spun asta nu mă gândesc să cumperi un bilet de loterie şi să aştepţi să câştigi, ci, mai degrabă, să fii prezent mereu la locul şi timpul potrivit. Îţi dau un exemplu. Am aplicat pentru GE (n.r. General Electric, din care s-a desprins Genpact) de trei ori fără succes, dar am tot încercat până am intrat. Munca dă roade, dar e important să ai norocul de partea ta.

Roxana BCum ai defini succesul? Ce sacrificii crezi că presupune?

Khalid S Succesul este un cuvânt mare, îl privesc atât din perspectivă profesională, cât şi personală. Se referă la ceva cu care creşti în timp. Pe masură ce creşti, încerci să excelezi şi să îţi construieşti propriul traseu. Însă, pentru a face asta, trebuie să munceşti mult, să iei decizii riscante şi să fii pregătit pentru eşec pentru că doar aşa se conturează planul pe care îl ai. Succesul personal  e cel de acasă. La ceea ce mă întorc acasă. Vin într-o casă goală? Vin la un căţel, la o pisică, la cei dragi ? E o alegere proprie. Trăieşti pentru prezent şi pentru cei dragi aşa că, dacă ai asta, te bucuri de succes în plan personal.

Cred că, în ziua de astăzi, nu e vorba de sacrificii, ci de priorităţi. Vreau să cumpăr ceva ce îmi va aduce beneficii pe termen lung ca Warren Buffet? Acesta nu face investiţii pe termen scurt, ci doar pe o perioadă mare, cum ar fi 10-15 ani, pentru că ştie că doar aşa faci mai mulţi bani. Dacă vrei să câştigi pe viitor sau să obţii succesul, focusează-te pe priorităţi.

„CU TOȚII FACEM GREȘELI”

Roxana BCum păstrezi balanţa între viaţa profesională şi personală?

Khalid S Rău, destul de rău :). Să spunem că toţi comitem greşeli, aşa că la fel şi eu.  Am fost o persoană orientată pe carieră şi foarte ambiţioasă. Revin la ce spuneam mai sus, referitor la definiţia succesului profesional şi  personal. Vii  într-o casă fericită sau nu? Vii într-un cămin  gol? Eu vreau să mă întorc într-o casă fericită. Am avut greşelile mele  pentru că m-am ocupat mai mult de carieră decât de cei apropiaţi. Trebuie să găseşti un echilibru, iar eu asta încerc să fac acum.

Roxana BSoţia ţi-a înţeles alegerile?

Khalid S Ea este şi mai ambiţioasă decât mine :). Este precum Hercule şi înţelege că alegerile făcute au fost pentru binele nostru şi ne-au permis să înaintăm. Avem propriile contradicţii, dar ce ar fi viaţa fără acestea? 🙂

Roxana BLocuieşti în România de şase ani deja. Cum ţi se pare ţara noastră? Ştiu că este foarte diferită de India…

Khalid S India şi România  au ambele defecte şi calităţi şi oferă forţă de lucru la nivel internaţional, din punctul meu de vedere. Există rădăcini similare în ceea ce priveşte spontaneitatea, dansul şi cultura, cu excepţia mâncării, care în India este mult mai bogată. Atunci când m-am mutat în România, prima oară, am fost la Băneasa Mall,  unde lumea era foarte atent şi elegant îmbrăcată, la 11:30 dimineaţă. Iar eu eram în pantaloni sport şi hanorac :).

„10 ani DE TRĂIT PE DRUMURI”

Roxana BSimţi că te-ai schimbat?

Khalid S Nu, nu cred. Poate doar în privinţa kilogramelor, toţi sunt aşa slabi aici :D. Îmi place România pentru că are un specific aparte şi îţi oferă multe posibilităţi şi experienţe. Găsesc oamenii foarte plăcuţi, extrem de ajutători şi îmi place că România are origini latine, oamenilor le place muzica, dansul şi ştiu să se distreze, aşa că e un mod de a fi mereu într-o stare bună. Dintre toate ţările în care am fost, cred că România e locul cel mai bun de locuit.

Roxana BŞtiu că oamenii din  ţara ta sunt fani ai jocului de cricket.  Eşti, de asemenea, şi tu? Cum te relaxezi în timpul liber?

Khalid S Sunt un tip sportiv: joc şah, tenis şi încerc orice îmi stimulează mintea. Am fost capitanul echipei de cricket în liceu şi am jucat cricket în cadrul Genpact. Tatăl meu obişnuia să joace, am asta în sânge. Îmi place jocul, sportul de a învăţa, competitivitatea, jocul de echipă şi cum să combaţi neprevăzutul. Nu m-am gândit să fac o carieră din sport, dar m-a ajutat foarte mult.

Roxana BDar ce îţi doreai să devii când erai mic?

Khalid S Îmi place să mănânc aşa că iubeam să gătesc, deci voiam să fiu bucătar. Am început de la a fierbe un ou şi am învăţat încetul cu încetul. Am trăit zece ani pe drumuri aşa că, atunci când ai o astfel de viaţă, în avion, prin hoteluri şi în diferite oraşe, nu poţi manca mereu în oraş. Trebuie să ştii să găteşti. Iar eu iubesc să fac asta.

„GÂNDEŞTE-TE LA CE POŢI FACE TU PENTRU COMPANIE, NU LA CE FACE COMPANIA PENTRU TINE”

Roxana BAi vreun regret în viaţa personală?

Khalid S Mai multe, dar acum încerc să recuperez totul alături de familia mea :). Aventura poate începe oricând, pentru că totul depinde de cum priveşti lucrurile.

Roxana BŢara ta a oferit figuri istorice importante precum Mahatma Gandhi sau Maica Tereza. Spune-ne ce te face mândru de India.

Khalid S Ceea ce mă face să fiu mândru de India este diversitatea pe care aceasta o are. De exemplu, avem 50 de culturi şi limbi diferite, precum şi lideri importanţi în lume.

FLASH

Filmul/cartea favorit/a

Indiana Jones / Who moved my cheese? (Spencer Johnson)

Cine te inspiră?

Îmi găsesc inspiraţie de la bebeluşi până la adulţi.

Ai un idol?

Cred că mama mea este un idol. A făcut o mulţime de sacrificii personale pentru a mă face să înţeleg valoarea educaţiei şi a vieţii. Mi-a spus mereu să nu irosesc mâncarea pentru că e păcat şi va dispărea din calea ta dacă nu respecţi asta. Tatăl meu m-a învăţat să fiu un luptător – „Nu face rău prin acţiunile tale, cu vorbele sau cu mintea, bucură-te de  oportunităţile pe care ţi le dă viaţa”. E în regulă să eşuezi.

Cel mai frumos oras vizitat

Gent (Belgia)

Cel mai mare hobby

Să dorm :). Serios, dorm patru-cinci ore pe noapte aşa că simt nevoia să fac asta mai des.

Principalul defect/principala calitate

Am încredere în oricine are o intenţie bună

Un sfat pentru cititori

Când te alături unei companii, gândeşte-te la ce poţi face tu pentru companie, nu ce poate face compania pentru tine.

Articolul precedent Cum să fii nevoit să dai asigurarea atunci când ești lovit din spate? Mi s-a întâmplat ieri! 
Articolul următor Corpul meu s-a împrietenit cu un borcan. Un borcan de ulei de cocos
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!