Ete na! Toți regii au avut amante, nu? 😁Ce-mi mai plac poveștile astea din istorie! Majoritatea implică iubire, trădare și amantlâcuri 😁. Am lăsat titlul cu Stuttgart, pentru că așa le numesc pe toate scrise în vacanța petrecută acolo, însă în articol vorbesc despre un orășel micuț (de bogătași, așa l-am numit 😁), aflat la doar 13 kilometri de Stuttgart. Ludwigsburg. Nu vă povestesc despre palatul baroc, căci nu am apucat să-l văd. Sper ca într-o altă vacanță să fac și asta. Arta este uimitoare, fascinantă. Iar Palatul Ludwigsburg și-a celebrat a 300-a aniversare, a cărui renovare a costat peste 90 de milioane de euro.
Am să umplu acest articol cu poze făcute în grădinile splendide, de poveste (și vă dați seama, n-am avut aparat foto, altfel m-ar fi plătit presa scrisă pentru așa poze :D), prin care m-am plimbat câteva ore și aș mai fi stat, că n-am văzut/făcut chiar tot, dar urma să închidă. Deh, am ajuns târziu. Nici n-am apucat să mă plimb cu bărcuța pe micul râu ce trecea prin tunel. În orice caz, dacă ajungi aici te simți ca un prinț. Eu, clar, ca o mică prințesă. O prințesă de care fugeau căprioarele, dar la care stăteau muflonii 😅.
Din loc în loc, vezi căsuțe ce te duc imediat cu gândul la binecunoscutele povești din copilărie (“Hensel și Gretel”, am văzut-o și pe “Frumoasa adormită” 🙂). E de vis, nu pot spune mai mult. Iar dacă vă petreceți vacanța din vară acolo, să știți că vine Scorpions ;).
Regele și mult-iubita lui amantă
Orașul pe care îl vedem noi astăzi s-a ”născut” undeva prin secolul al XVIII-lea, când Ducele Eberhard Ludwig de Württemberg și-a dorit propiul Versailles. Și l-a dorit și l-a avut, arătându-și astfel puterea absolută (lucrările au durat din anul 1704 până în 1733, predominând stilul baroc, iar inițial, palatul de astăzi a fost conceput ca o cabană de vânătoare). Era și deștept, ce-i drept. Citea o carte pe noapte (Măăh, o carte pe noapte, nebunul! Eu abia dacă reușesc să termin una în două luni! 😀). Povestea spune că Regele castelului Ludwigsburg, ce și-a dorit întotdeauna să fie asemenea ”Regelui Soare”, s-a mutat definitiv aici. Soția în Sttutgart, amanta în Ludwigsburg. Așa au stat lucrurile. Câtă iubire să fi fost pentru ”cealaltă” încât să-și lase soția, nu mă întrebați, că n-am habar de treburile astea :D. Nici prea multe nu pot povesti despre cei doi, pentru că nu am găsit informații (cine mă poate ajuta cu privire la asta, îi sunt recunoscătoare). Știu doar că cei doi s-au căsătorit, în 1707, căsătorie ce a fost anulată, iar ea, metresa, Wilhemine von Gravenitz, pleacă în exil. Boring, nu? 😀 Mai impresionantă este povestea Regelui Ludwig I cu Lola Montez, o dansatoare ce i-a furat inima și l-a făcut să piardă tot prin frumusețea, minciunile și trădările ei :).
Cum se ajunge acolo:
Din Stuttgart se ajunge în Ludwigsburg în doar zece minute cu trenul, de la Zuffenhaussen. Iar de acolo, ei bine, dacă ai pe cineva care te așteaptă e minunat. Dacă nu, o iei frumos pe jos 😁.
Salutare
Data viitoare, luati autobuzul. Aveti grija sa ramaneti in fata. Dupa statia Arsenalplatz, aproape de gradina, poti vedea un sarpe atarnat de un stalp, pregatit sa se lase asupra masinilor.
Pe lista poti sa mai treci: Esslingen – un orasel minunat.
Rosenstein si Löwentor – muzee care pot fi facute in aceeasi zi. Distanta de la unul la celalalt este de ~1.5 km, iar drumul trece prin parc, pe langa Wilhelma.
Si sa nu uit, incearca o plimbare cu Seilbahn pana sus in Waldfriedhof. Si cimitirele sunt interesante.
Pentru o bere buna, sa testati Wichtel. Au in Feuerbach un local.
By.
Am “bifat” foarte putin, nu am avut prea mult timp la dispozitie. Multumesc, Manuela, am notat! 🙂
[…] zis că mai am un articol cu plimbarea mea prin Stuttgart. Și unde să-mi țin și eu amintirile, dacă nu pe propriul blog? Urmează muzeele din […]