Acasă Arhiva Lecția de gramatică: “ca virgulă când”

Lecția de gramatică: “ca virgulă când”

1
Lecția de gramatică: “ca virgulă când”

Așa mă arde buza să spun o prostie – de fapt, ce credeți, am și spus-o! 😅 Noroc că aici scriu, și nu vorbesc, altfel mi-ar fi ieșit ceva acu’ pe gură. Să lăsăm asta. Mai bine pun o mică, umilă întrebare: nu vă doare capul când folosiți virgula în timp ce vorbiți? Nu mai bine vă pomeniți “că când” decât să auzim că aveți virgula în dotare și vă place așa tare încât o și rostiți? 

Vreți să evitați o cacofonie, însă formularea din titlu este cea mai urâtă, cea mai hidoasă, cea mai prost folosită vreodată. Din dorința de a evita asta, faceți o mare greșeală gramaticală. 

Virgula este un semn de punctuație

Așa cum există semn de exclamare sau de întrebare, la fel există și virgula. Cum ar fi să spunem:

Ți-este ție dor de mine oare semn de întrebare

Ți-am zis semn de exclamare

Uite două puncte dacă nu poți trece peste virgulă eu nu am nicio vină punct

Fără niciun sens, vedeți? Haideți să scriem acum și un exemplu cu mult-iubita noastră virgulă, folosită în încercarea de a evita cacofonia:

Mă enervează că merge ca virgulă calul.

De foarte prost gust, așa-i? Când poți “umple” cu o altă parte de vorbire. Sau poți achimba topica. Rămâne același înțeles, dar sub altă formă. 

Mă enervează că merge ca un cal.

Sau:

Mersul lui de cal mă enervează.

Ce este cacofonia?

Cacofonia nu are nicio treabă cu excrementele. Și nici nu devin cacofonii doar alipirile de genul “ca… c”. 

Despre cacofonie am mai scris AICI acum ceva timp. Spuneam că termenul este un neologism care s-a format din kakos (gr.) – urât, rău şi phone (gr) – sunet. Poteivit Dicționarului explicativ al Limbii Române, cacofonia este o suprapunere de sunete discordante, care duc la o lipsă de armonie. 

Cacofonii acceptate în limba română

De regulă, cacofoniile acceptate sunt cele de mai jos. Însă, așa cum spuneam în articolul trecut, uneori se întâmplă să folosești voit cacoconia. Iar eu nu mă dau cu capul de toți pereții că n-am putut evita o cacofonie :). 

  • Biserica catolică
  • Tactica cavalerească
  • Ion Luca Caragiale
  • Epoca capitalistă. 
  • Banca Comercială.
Articolul precedent TEST: Cine este AS la cultură generală?
Articolul următor FOTO | Frumuseți din București: Schitul Darvari
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

1 COMENTARIU

  1. In 7 decembrie 2019, intr-o interventie la tv.Digi 24,dna.Daniela Visoianu, presedinta Coalitiei pentru Educatie,printre altele a folosit expresia ,,ca clasele”,expresie care mi se pare incorecta.Am dreptate ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!