Acasă Carti Carti dezvoltare personala Piramida nevoilor sau cum să-ți cunoști prioritățile

Piramida nevoilor sau cum să-ți cunoști prioritățile

0
Piramida nevoilor sau cum să-ți cunoști prioritățile
Deși nu se mai află demult printre noi, psihologul umanist Abraham Maslow va rămâne pentru totdeauna în istorie datorită „Piramidei Nevoilor”, lucrare pe care a creat-o în 1943, în încercarea sa de a afla ce-i motivează pe oameni. 
 
Acesta a împărțit piramida în cinci categorii, punând la bază nevoile primare ale umanității, iar în vârf nevoile de autorealizare (a creat ulterior o versiune cu opt categorii, ceva mai detaliată, însă pe același principiu). Prin acest mod, Maslow a ținut să demonstreze cum o persoană nu este motivată să atingă ultimul nivel, fără a beneficia în prealabil de celelalte nevoi.
piramida-lui-maslow-interior
1. NEVOILE FIZIOLOGICE
În această categorie, de bază, au fost încadrate strict nevoile fiziologice: aerul, apa, hrana, sexul, somnul și excreția.
2. NEVOIA DE SIGURANȚĂ
Odată îndeplinite nevoile de bază, omul va fi motivat să-și creeze un mediu înconjurător sigur, îndreptându-și atenția spre siguranța corpului, locului de muncă, familiei, resurselor și proprietății.
3. NEVOIA DE DRAGOSTE ȘI APARTENENȚĂ
Mijlocul piramidei revine, în opinia lui Maslow, dragostei și apartenenței. Beneficiind de primele două categorii, motivația unui om va fi canalizată spre crearea relațiilor de prietenie, relațiilor de iubire și spre o mai bună comunicare cu familia.
4. NEVOIA DE AUTORESPECT
Cu primele trei categorii îndeplinite, omul va căuta să-și îmbunătățească performanțele individuale, îndeosebi la nivel mental.
Încrederea în sine, dezvoltarea personală și respectul, dat sau primit, îi vor capta atenția tot mai des.
5. NEVOIA DE AUTOREALIZARE
Va avansa treptat apoi spre gânduri și acțiuni pe care nu ar fi niciodată motivat să le ia în considerare fără a înfăptui primele patru niveluri. Se va concentra asupra moralității, creativității, lipsei prejudecăților și spiritualității. 
 
Sursa foto: dailytreasure.com
Articolul precedent De ce e bine să dormi dezbrăcată?
Articolul următor Tinder nu înseamnă doar „fuck body”
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!