Acasă Arhiva Recenzie: Fiul

Recenzie: Fiul

1
Recenzie: Fiul

Jo Nesbø este unul dintre autorii scandinavi preferați. Am descoperit romanele lui odată cu primul volum al seriei Harry Hole, „Liliacul”. New York Times a scris că, „alături de dramaturgul Henrik Ibsen şi de pictorul Edvard Munch, Jo Nesbo reprezintă cea mai importantă moştenire culturală pe care Norvegia a dat-o lumii”.

Titlu: Fiul

Autor: Jo Nesbø

Gen: Thriller, polițist

Sonny este Fiul, personajul principal, care este în închisoare de la vârsta de 16 ani și își petrece timpul trăind monahal, fiind duhovnicul tuturor celor încarcerați, într-o continua visare dată de heroină. El oferă “iertarea” păcatelor contra unei doze care să-l mențină pe linia de plutire. Așa reușește să afle că tatăl său, Ab Lofthus, care a fost acuzat pe nedrept că ar fi fost un polițist corupt, vândut mafiei, era de fapt nevinovat, iar adevăratul vinovat ar fi scăpat nepedepsit. Astfel, decide că este momentul ca vinovații pentru moartea tatălui său să plătească prețul.

Băiatul este închis pentru două crime pe care nu le-a comis, dar a fost de acord să le ia asupra lui pentru că, în concepția lui, nu are pentru ce să trăiască. După presupusa sinucidere a tatălui său, pe care îl diviniza, mama lui a ales calea cea mai ușoară și a înghițit un pumn de pastile. Rămas singur pe lume, Sonny și-a găsit pacea în dozele zilnice de heroină, iar pentru a nu fi nevoit să ucidă sau să fure ca să-și procure drogul, a intrat la închisoare acuzat de două crime.

Își organizează evadarea în detaliu și concepe un plan pentru a se răzbuna pe toți cei care au contribuit, direct sau indirect, la moartea tatălui său. Sonny este o apariție cumva supraomenească. Planul concept este unul nebunesc de-a dreptul și ar fi imposibil să-i reușească cuiva, fără alt sprijin sau resurse – poate doar lui Hercule.

Odată pornit în misiune, Sonny se dovedește a fi ingenios, convins că pedepsirea vinovaților este justă încât nu are niciun regret. Scopul final este să afle cine este adevărata cârtița din interiorul poliției, omul care a scăpat nepedepsit vreme de 16 ani, aruncând toată vina pe tatăl lui Sonny. Trafic de droguri, trafic de carne vie, corupție la nivel înalt, puterea celor bogați… este decis să distrugă tot pentru a afla dacă Ab a fost persoana integră de care el își amintea.

În călătoria sa, fiul o să afle adevărul despre caracterul tatălui său, va cunoaște prietenia și loialitatea și va reuși să-i găsească pe cei vinovați… găsindu-și și fericirea  într-un mod nesperat.

“Fiul” nu este romanul tipic polițist cu care suntem obișnuiți de la Jo Nesbø. Pentru asta vă recomand seria Harry Hole sau seria Olav Johansen.

Jo Nesbø: 'We should talk about violence against women' | Jo Nesbø ...

Jo Nesbø s-a născut pe 29 martie 1960 la Oslo (Norvegia) și este muzician, compozitor, fost fotbalist de performanță și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume. A îmbogățit genul Nordic Noir dându-i noi dimensiuni stilistice și psihologice

Romanele lui au fost recompensate și au fost nominalizate la nenumărate premii internaționale (printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award), s-au vândut în mai mult de 40 de milioane de exemplare și au fost traduse în peste 50 de limbi.

După al șaptelea roman al seriei Harry Hole, Snomannen, a fost realizat filmul “Omul de zapada”, cu Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg si Val Kilmer în rolurile principale. Romanul său, “Hodejegerne”,  a stat la baza filmului “Vânătorii de capete”, lansat in 2011.

Vote for your favourite Harry Hole thriller! - Jo Nesbo

Lectură plăcută!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!