Acasă Arhiva Recenzie: Macbeth

Recenzie: Macbeth

0
Recenzie: Macbeth

Lansată în 2015 la inițiativa editurii britanice Hogarth, seria „Hogarth Shakespeare” reinventează capodoperele lui William Shakespear. Astfel, scriitori renumiți remodeleaza operele clasice, transformându-le în scrieri potrivite secolului XXI. Romanul “Macbeth” de Jo Nesbø este publicat în 38 de țări.

„Macbeth este un thriller despre lupta pentru putere, care se desfășoară în egală măsură într-un decor sumbru de roman noir și în tenebrele unei minți paranoice.” (Jo Nesbø)

În această serie, scriitori contemporani reeditează piesele shakespeariene astfel:

  • Jeanette Winterson – “Poveste de iarnă” în “O paranteză în timp”
  • Howard Jacobson – “Neguțătorul din Veneția” în “Shylock este numele meu”
  • Anne Tyler – “Îmblânzirea scorpiei” în “Scorpia”
  • Margaret Atwood – “Furtuna” în “Pui de cotoroanță”
  • Tracy Chevalier – “Othello” în “Băiatul cel nou”
  • Jo Nesbø – “Macbeth”
  • Edward St Aubyn – “Regele Lear” în “Dunbar”
  • Gillian Flynn – “Hamlet” în “Hamlet retelling”

Macbeth a lui Shakespeare este o capodoperă, iar reinventarea lui Macbeth de către Jo Nesbo nu face decât să confirme asta. Mi-a plăcut cum a fost scris romanul, fiecare paragraf oferind detalii, atât cât să nu plictisească cititorul, fără să existe amănunte de umplutură. Dacă au fost detalii ce aparent nu își aveau rostul, totul s-a așezat pe făgaș la finalul cărții. Personajele au fost foarte bine construite, iar replicile au fost, uneori, excepționale. Deși este cea mai scurtă piesă scrisă de Shakespeare, Macbeth are o multitudine de personaje, iar Nesbø a știut să jongleze magistral cu ele.

Titlu: Macbeth

Autor: Jo Nesbø

Gen: Thriller, polițist

Acțiunea romanului a debutat cu o luptă între două puteri, clanul Norse Riders și Poliția din Capitoliu. Eu am ales o tabără de la început pentru că mi-a plăcut de Macbeth – cel ce era șeful trupelor de elită Delta – şi, chiar dacă am fost în tabăra greşită, am rămas acolo până la final.

După mulți ani de corupție în cadrul Poliției, Duncan, care este noul şef, este nevoit să pună un nou șef în fruntea Direcției de Combatere a Criminalității Organizate. Moral, toţi sunt uniţi în lupta împotriva lui Hecate, stăpânul orașului și principalul dealer de droguri în Capitoliu, așa că cea mai simplă decizie a fost ca Macbeth să fie ales. Am fost convinsă ca el va fi alegerea perfectă pentru acest post și că va munci cot la cot cu Duncan pentru uciderea corupției, dar nici că mă puteam înșela mai tare…. Asta se întâmplă când nu știi ce se petrece în opera originală pentru că nu sunt fana tragediilor lui Shakespeare.

Am văzut cum personajele trec prin multe stări şi schimbări de comportament, dar nu vă lăsaţi înşelaţi şi nu vă ataşaţi de nimeni pentru că la final toată lumea își vede doar  interesul propriu. Capetele au picat unul după altul şi atunci am înţeles de ce romanul este unul noir. Am avut parte de acțiune pe tot parcursul romanului, lupte fizice și mentale, Macbeth fiind un thriller în care cunoşti criminalul, ba chiar poți să vezi cum se dezvoltă și cum ajunge la final să fie pedepsit. Aici legile sunt încălcate şi nici măcar iubirea nu mai contează. Gândul de a fi cel mai puternic transformă total unele personaje.

Odată ajuns șeful Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Macbeth vrea să ajungă și mai sus, chiar în local lui Duncan, așa că pentru el nu este o problema să-și ucidă cel mai buni prieten sau persoane cu adevărat oneste, care nu au nicio vină. Încurajat de Lady, iubita lui, Macbeth ajunge un criminal cu sânge rece, dispus să calce pe cadavre în drumul lui pentru putere, făcând pact cu diavolul pentru asta (în cazul de față, cu șeful clanului Hecate).

Dacă ați citit opera originală, știți cum se va termina povestea. Un este un roman tipic polițist noir, dar modul în care este regândit pentru a fi mai pe gustul cititorilor moderni mi se pare excelent. Acțiunea romanului pornește mai greu, dar imediat ce ai reușit să treci peste primele capitole și să intrii în acțiunea propriu-zisă, nu mai poți lăsa cartea din mână. Aveți răbdare și nu o să fiți dezamăgiți.

Jo Nesbø este unul dintre cei mai recunoscuți autori nordici. Vă recomand seria Harry Hole sau seria Olav Johansen,sau dacă doriți un singur roman care să nu implice o continuare, puteți citi „Fiul” (recenzia aici).

Articolul precedent Ce filme adaptate după cărți au apărut sau vor apărea în 2020
Articolul următor Recenzie: „Mister” de E.L. James
Wife & daughter. Coffee addict. Traveler. Blood donor. ECO Volunteer. Book lover. Mi-am descoperit pasiunea pentru citit la 16 ani când tata mi-a dat să citesc pentru prima data un roman polițist, iar de atunci citesc cât de mult pot. Prin intermediul cărților pot să călătoresc în trecut, pot să devin o altă persoană, pot să trăiesc prin intermediul personajelor. Iubesc să călătoresc, să cunosc locuri și persoane noi. De fiecare dată când reușesc să văd un loc nou, simt că mi se deschid noi orizonturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!