Acasă Educatie Sanatate Tot ce trebuie să știi despre menstruație

Tot ce trebuie să știi despre menstruație

0
Tot ce trebuie să știi despre menstruație

Poate te-ai întrebat mereu de unde vine sângele lunar, ei bine, el vine fix de la inimă, prin artere care se ramifică în arteriole, iar sângerarea se produce prin ruperea acestora odată cu descuamarea  endometrului.

Ce este endomentrul? Ei bine, uterul nostru este alcătuit din trei straturi dispuse de la exterior spre interior astfel: perimetru, miometru(stratul muscular neted) și endometru. Endometrul este un tip de membrană care se îngroașă în fiecare lună și care este gata pentru a primi embrionul, iar atunci când ovulul nu este fecundat și nu se produce nidația, în principiu în jurul zilei a 28 a, acest strat începe să se desfacă puțin câte puțin, iar odată cu ruperea acestuia se rup și mici vase de sânge eliminându-se împreună în exterior.

Stop prejudecăților

Dragă cititoare, nu este nimic scârbos în a pierde sânge arterial, oxigenat, venit direct din aortă, chiar dacă îl pierzi prin vagin. Și vaginul este o parte din tine la fel ca oricare alta. Ba chiar o parte foarte frumoasă dacă stăm să ne gândim că prin intermediul lui poți deveni mamă. Și care este lucrul care o face pe femeie să se simtă complet împlinită dacă nu calitatea de mamă? Atât timp cât ai grijă să ai o igienă riguroasă în această perioadă, întrucât este mult mai rapidă înmulțirea bacteriilor în zona intimă, nu ai de ce să te simți jenată. Poți chiar să ai și contact intim cu partenerul tău pentru că este foarte bine cunoscut faptul că deseori femeia este mult mai excitată în perioada menstruală. Dacă pe el nu îl deranjează câteva picături de sânge, îți recomand să nu spui „nu” unei partide. Folosiți totuși prezervativul pentru că zona ta intimă este mult mai sensibilă și chiar poți rămâne însărcinată dacă nu ai cicluri regulate. Este posibil să ovulezi chiar în timpul menstruației. Mulți copii sunt concepuți astfel.

Partea emoțională

Dacă fiziologia aparatului genital feminin este un lucru atât de simplu și interesant, în ceea ce privește implicațiile emoționale este puțin mai dificil de explicat întrucât procesele psihice sunt mult diferite de la femeie la femeie. Cert este că aceste stări, specifice perioadei menstruale, de panică, anxietate, nervozitate, oboseală, plenitudine sunt aduse de dozajul umoral(hormonal) diferit față de restul lunii. Hormonii hipofizei se fac vinovați, mai ales, însă și cei secretați de medulosuprarenală sau ovar influențează stările tale emoționale.

Și nu în ultimul rând, să nu te panichezi dacă atunci când te urci pe cântar vei vedea că ai luat în greutate, este normal să te îngrași puțin în aceste zile, ele se pun mai ales pe sâni, care se întăresc și își măresc volumul și odată cu fiecare astfel de mărire rămâne câte ceva acolo, deci, da, sânii ne ”cresc” în fiecare lună.

Chiar dacă ești în acea perioadă tu știi cel mai bine că frumusețea vine din interiorul tău. Simte-te frumoasă oricând!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!