Acasă Arhiva Recenzie „Ferma animalelor” de George Orwell

Recenzie „Ferma animalelor” de George Orwell

1
Recenzie „Ferma animalelor” de George Orwell
Recenzie „Ferma animalelor” de George Orwell

Da, titlul – „Ferma animalelor” – este destul de sugestiv, și până la urmă, cine n-ar vrea să citească despre animale și gândurile lor de zi cu zi? Vă asigur că această carte nu este pentru copii, mai ales când este implicat și un element de oameni mari (iresponsabili), și anume, dorința de a avea cât mai mult.

Titlu: Ferma animalelor
Autor: George Orwell
Gen: Fantasy

Coperta carte „Ferma animalelor”, scrisă de autorul George Orwell
Coperta carte „Ferma animalelor”, scrisă de autorul George Orwell

Recenzie „Ferma animalelor” de George Orwell

Este vorba despre o fermă de animale, ca oricare alta, doar că este puțin mai specială, animalele vorbesc, au conștiință, au voință și curaj în blăniță. Trăiesc o viață relativ normală, mănâncă, muncesc pentru a fi animale bune, se plâng de greutatea vieții, și găinile bărfesc absolut orice ființă li se arată în fața ochilor de-o parte și de alta.

Totul pare să fie în regulă, însă animalele sunt nemulțumite de porțiile de mâncare, de eforturile pe care trebuie să le depună pentru a-și mulțumi stăpânul, și veți fi destul de surprinși de cine conduce ferma cu adevărat. Da, purceii sunt cei care taie și spânzură (ironic, știu). Motivul pentru care George Orwell a ales porcii pentru a reprezenta conducătorii a fost unul pur satiric, vrând să evidențieze natura conducătorilor poporului de-a lungul istoriei, care au avut doar interese personale, punând limite când venea vorba de păreri personale, sau de liber arbitru.

De ce a fost interzistă cartea „Ferma animalelor”

De asemenea, cartea a fost interzisă în câteva locuri, tocmai din acest motiv, s-a vrut a fi o bătaie pe obraz pentru corupție (a fost interzisă în Kenya) și pentru modelul comunist, motiv pentru care a fost interzisă în Cuba și Coreea de Nord. Încă un motiv pentru care este deranjantă este ideea că ar induce eșecul inevitabil în urma acestei mișcări politice, ceea ce, sincer…

În altă ordine de idei, porcii decid că este timpul pentru o răscoală, vor alunga stăpânul om, și vor prelua controlul, fiind prima fermă care își duce existența în libertate (sună familiar?). Ei bine, la început, totul pare frumos, fiecare face ce-și dorește, nu mai au bariere umane care să le împiedice să facă ce vor; însă nu durează mult, deoarece conducătorul (porcul, veți vedea și ce nume sugestiv avea) decide că au nevoie de reguli, doar sunt animale civilizate!

Mesajul transmis de autorul George Orwell
Mesajul transmis de autorul George Orwell

Desigur, aceste reguli favorizează doar conducerea, animalele sfârșind a munci mai mult decât o făceau înainte, însă își păstrau ”fericirea”, mințindu-se la nesfârșit de inteligența porcului, și norocul acestora de a avea un așa conducător priceput, care le înțelege.

Mesajul transmis de autorul George Orwell

După o serie de întâmplări destul de tragice, sistemul dă greș, iar finalul este destul de trist, însă cartea ne învață o lecție importantă, pe noi, cei care nu am trecut prin asemenea vremuri, și cum istoria este făcută pentru a nu fi repetată (nu știu dacă a zis cineva asta, dar o spun eu) arată, într-un mod mai puțin prietenesc, dar kid-friendly, la ce se poate ajunge dacă suntem atât de confortabili și ignoranți încât să ne lăsăm viețile în mâinile tiraniei și a grandomaniei.

Încă se întâmplă acest lucru, deși este mai diferit, ambalat puțin mai frumos și civilizat, iar autorul are încă o lucrare pe această idee. ”1984” este mult mai celebră, și prezintă o ”utopie” pusă în scenă într-un mod terifiant (dacă mă întrebați pe mine) însă este cu adevărat o lecție de viață.

Însă nu trebuie să luăm lucrurile prea în serios, în final, este vorba doar de niște animale drăguțe, care nu ar putea face rău nici măcar unei muște, nu-i așa?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!